Izvor:
18.04.2019 u 09:55
0

FEDERIKA MOGERINI: „Očekujem da će u junu Severna Makedonija i Albanija početi pristupne pregovore sa EU“!

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini izjavila je da očekuje da će u junu Severna Makedonija i Albanija početi pregovore o pristupanju Evropskoj uniji. Ona je tokom plenarne sednice odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta rekla da je "Balkan u Evropi i da očekuje da će u junu Severna Makedonija i Albanija početi pristuprne pregovore sa EU".

Kada pogledate mapu Evrope, videćete da je Balkan u Evropi. Ja ne bih želela da koristim termin proširenje, već ujedinjenje Balkana sa Evropom – istakla je Mogerinijeva, koja je ponovo pohvalila Sporazum iz Prespe Grčke i Severne Makedonije.

Na sednici Evropskog saveta u junu prošle godine doneta je odluka da se datum o početku pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom usvoji za godinu dana, odnosno na sastanku u junu ove godine.

Države-članice Evropske unije nemaju jedinstven stav po ovom pitanju, dok pojedini evropski zvaničnici smatraju da će odlaganje početka pregovora, posebno sa Severnom Makedonijom nakon potpisivanja Sporazuma iz Prespe, negativno uticati na proces reforme unutar ove države.

Takođe ni datum sa Albanijom o početku pregovora sa EU nije izvestan imajući u vidu političku nestabilnost s kojom se suočava ova država u poslednjih nekoliko meseci, napuštanje parlamenta od strane opozicije, kao i negodovanje suseda poput Grčke kada je reč o pravima manjina u toj državi.

Evropski komesar za susedsku politiku Johanes Han nedavno je rekao da će odlaganje i usporavanje procesa integrisanja država Zapadnog Balkana u EU biti od značaja samo za države koje ne dele iste vrednosti sa državama Unije i koje teže da povećaju svoj uticaj u ovom regionu.

Izvor: Kurir.rs
Foto: Twitter/yenisafakEN

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter