Izvor:
04.10.2016 u 16:48
0

LOKALNI IZBORI U BIH: Opozicija tvrdi da je bilo dosta nepravilnosti

Ni ovi lokalni izbori u BiH nisu mogli da prođu bez kupovine glasova, pokušaja glasanja sa tuđim ličnim dokumentima, nagovaranja na biračkim mestim da se glasa za određenu političku opciju. Na tri birališta su čak otkriveni i pokušaji prevare sa iznošenjem praznog listića sa birališta ili prevare poznate kao "Bugarski voz".

Inače, "Bugarski voz" je proces u kojem je potrebno prethodno otuđiti, ukrasti, "smuvati" jedan prazan glasački listić. Ili imati falsifikat koji se neće uočiti, što je manje verovatno. Onda se taj listić popunjava u interesu određene stranke i kandidata i daje glasaču koji ga samo ubacuje u kutiju, a iznosi prazan. Prazan listić se opet popunjava i daje sledećem. I tako do zatvaranja birališta, odnosno do broja birača koje kontrolišeš.

"Bugarski voz" je znak da neko ili stranka kontroliše određeni broj birača na biračkom mestu. Suština je samo u krađi jednog praznog listića.

Pored ove prevare na izborima je i hit pokušaj jednog muškarca u Bijeljini koji je kod sebe imao čak 80 ličnih karata od Roma i mislio preko njih da glasa za određenog kandidata. Srećom provaljen je prilikom dolaska na glasačko mesto i uhapšen je.

Posmatrači iz "Koalicije pod lupom" tokom procesa glasanja zabeležili su nepravilnosti na čak 28 biračkih mesta.

– Najmanje jedan slučaj porodičnog glasanja zabeležen je na 56 odsto posmatranih biračkih mesta, a na 60 odsto zabeleženo je 1-5 slučajeva vraćanja građana sa biračkog mesta zbog toga što nisu bili na izvodu iz Centralnog biračkog spiska. Na oko čak 32 odsto posmatranih biračkih mesta zabeležen je barem jedan slučaj da je jedna osoba više puta pomagala biračima koji su pristupili glasanju, ali je na svega nekoliko biračkih mesta zabeleženo više od šest ovakvih slučajeva. Na sedam odsto biračkih mesta je primećen slučaj glasanja bez važećih identifikacionih dokumenata, navode u Koaliciji.

Koalicija "Pod lupom" izvestila je da su otkrili 173 kritičnih situacija odnosno povreda izbornih pravila na 28 biračkih mesta.

– NA osnovu prijava posmatrači Koalicije su podneli više od 80 primedbi na regularnost izbora, od čega jedan deo primedbi predsednici biračkih odbora nisu hteli uneti u zapisnik iako su bili obavezni u skladu sa Izbornim zakonom BiH. Koalicija je primila 118 prijava građana, od kojih se većina odnosi na pritiske, nagovaranja, zastrašivanja, podmićivanje i kupovinu glasova u 45 slučajeva, te kršenja izborne tišine u 28 slučajeva, poručili su iz Koalicije.

Novosti.rs
Foto: izbori.ba

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter