Izvor:
04.10.2016 u 21:40
0

HRVATI ANALIZIRALI KO BI POBEDIO U RATU: Vojska BIH protiv Vojske Srbije ne bi imala NIKAKVE ŠANSE!

Uprkos zaoštrenoj retorici koja je, nakon referenduma o Danu Republike Srpske, koji je sproveden mimo volje Federacije BiH, podigao je tenzije na zabrinjavajući nivo u BiH i na relaciji BiH Srbija, piše nedeljnik Globus.

Premda je, kako se navodi, takva retorika neuobičajena i opasna, iza nje ne stoje sposobnosti da takve pretnje zaista budu i sprovedene.

Nedeljnik, naime, ističe da su Oružane snage BiH u daleko lošijem stanju, a da su tvrdnje Srbije o spremnosti za rat, ipak, nešto ozbiljnije.

– Vojska Srbije raspolaže s daleko više opreme i ljudstva, a i organizacijski je dobro ustrojena. Njene četiri mehanizovane brigade mogu da deluju nezavisno i organski sadrže topništvo, PZO i tenkove – navodi Globus.

Ipak, ističe se, da nijedna od dve strane nije sposobna za veći sukob.

– Oružane snage BiH su u daleko lošijem položaju od Vojske Srbije. One su nastale 2006. unifikovanjem Vojske Republike Srpske i Vojske Federacije BiH, a današnje Oružane snage BiH su podeljene po etničkim linijama između tri konstitutivna naroda – navodi ovaj zagrebački nedeljnik.

Bazu im, dodaje se, čine tri pešačke brigade, po jedna bošnjačka, hrvatska i srpska, ali su i njihove sastavne jedinice pođednako etnički podeljene i raštrkane širom zemlje.

– Cilj toga je, svakako, bio obezbediti ravnotežu sila između konstitutivnih naroda, ali je cena toga bila osakaćivanje borbenih sposobnosti, koje su na nivou Oružanih snaga zanemarive. Kada bi došlo do novog sukoba, ni jedan od konstitutivnih naroda ne bi mogao računati na spremne formacije iznad nivoa jedinice, pa bi većina snaga morala biti mobilizovana iz populacije.

OS BiH namenjene su prvenstveno učešću u međunarodnim operacijama te je glavnina konvencionalnih sposobnosti izgubljena.

Vazduhoplovstvo je svedeno na jednu brigadu opremljenu transportnim helikopterima Mi-8 i UH-1 i višenamenskim helikopterima Gazela, koji imaju i ograničene borbene mogućnosti, ali je neoperativnost letilice vrlo visoka.

– Borbeni avioni, 13 zastarelih jurišnika J-21 Jastreb i sedam jurišnika J-22 Orao, povučeni su iz službe pre desetak godina osnivanjem OS BiH i uskladišteni na banjalučkom aerodromu Mahovljani. Ti avioni su u lošem stanju i nisu godinama leteli, ali budući da se čuvaju u hangarima, izgledno je da bi ih se u slučaju sukoba deo mogao osposobiti uz pomoć Srbije, a u takvom scenariju bi ih ponovno koristila srpska strana – navodi Globus.

Oklopne snage kojima BiH raspolaže nisu organski deo brigada, već su koncentrisane u tenkovskoj jedinice u Tuzli, kao deo brigade taktičke podrške.

Takav sistem, kako se navodi, izoluje tenkovski element i onemogućava njegovo pravovremeno korišćenje u boju. Situaciju, tvrdi Globus, otežava činjenica da su tenkovi uopšte u vrlo lošem stanju. Od čak tri tipa u BiH, AMX-30, M-84 i M60, samo su ovi poslednji operativni.

U službi je nominalno 45 tenkova M60A3 TTS, ali oni imaju visoke troškove održavanja, što vodi ka vrlo niskoj ukupnoj operativnosti flote i slaboj obuci posada, te je vrlo upitno na koliko se ovih tenkova uopšte može računati.

Borbena vozila takođe su šarolikog porijekla, od jugoslavenskih M-80 i M-60, preko američkih M113 do zanemarivog broja francuskih AMX-10. Od relativno velike količine vozila, operativan je samo manji broj oklopnih transportera M113, što znači da većina vojnika ne može računati na oklopni transport, čime se dodatno umanjuje pokretljivost.

Zbog rascepkanosti i podeljenosti sastavnih formacija, nedovoljne obuke, izostanka dovoljne količine operativnog oklopa i manjka brzih manevarskih formacija, jasno je da Federacija nema mogućnosti silom da izvrši ikakvu prisilu na Srpsku.

Izbijanje sukoba značilo bi dugotrajni, krvavi i prvenstveno pešadijski sukob koji se, piše Globus, ne bi postiglo gotovo ništa.

Tanjug
Foto: Facebook/hindustantimes

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter