NATO: U potpunosti poštujemo suverenitet i nezavisnost BiH i nikoga ne prisiljavamo na saradnju!

 NATO u potpunosti poštuje suverenitet i nezavisnost Bosne i Hercegovine i nikoga ne prisiljava na saradnju, saopšteno je iz sedišta NATO-a u Briselu.

- Naši partnerski programi prilagođeni su potrebama i zahtevima svakog pojedinačnog portala - rečeno je u NATO-u.

U sedištu NATO-a takođe je rečeno da je BiH još 2009. i 2010. godine tražila uključenje u Akcioni plan za člansto (MAP), a da su ministri spoljnih poslova članica NATO-a taj zahtev prihvatili.

Međutim, BiH je tada uskraćena za, kako se navodi, praktični alat za MAP, odnosno Godišnji nacionalni program (ANP).

Agencija Fena piše da je BiH provela nekoliko godina radeći na popisu vojne imovine i uknjižavanju, što je bio uslov za nastavak saradnje.

- Na sastanku u Talinu ministri su uskratili praktičnu alatku, ANP za BiH, kojim se upravlja MAP-om. U cilju jačanja podrške BiH, ministri NATO-a su izrazili spremnost da prihvate podnošenje prvog ANP-a u decembru 2018. godine. ANP predstavlja nacionalni dokument koji omogucahava podršku NATO-a reformama na poljima kao što su odbrambene sposobnosti, regionalna bezbednost, spremnost i odgovor na prirodne katastrofe i interoperativnost oružanih snaga. Sada je na BiH da odluči da li će da prihvati ovu ponudu i dostavi ANP - saopšteno je iz NATO-a.

Iz Alijanse naglašavaju da MAP ne pretpostavlja nikakvu odluku o budućem članstvu.

- Što se tiče svih odluka, NATO donosi sve odluke o novim članovima na osnovu konsenzusa. MAP pruža fokusiran i iskren mehanizam povratnih informacija o napretku zemalja kandidata u njihovim programima - navodi se u odgovoru NATO-a.

Pored ANP, pominje se i IPAP program, koji označava pojedinačnu i prilagođenu saradnju određene zemlje sa NATO savezom.

Agencija podseća da se i SNSD i predsednik te stranke Milorad Dodik zalažu da BiH po uzoru na Srbiju sarađuje u okviru IPAP-a s NATO-om.

To je, kako se navodi, teško očekivati kada je reč o probosanskim strankama, pre svega bošnjačkim političkim predstavnicima, koji su do sada kao krajnji cilj isticali punopravno članstvo u NATO-u.

Iz NATO navode da je IPAP otvoren za zemlje koje imaju političku volju i sposobnost da prodube svoje odnose s NATO-om bez obaveze da postanu članice Saveza.

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Kviz: Naslovna strana
11:55  Vesti
12:05  Provodadžija
12:55  Vesti
13:05  Provodadžija
13:55  Vesti
14:05  Serija: Suze moje sestre (R)
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Suze moje sestre
19:00  Upoznajte Parove
19:55  Bingo
20:30  Upoznajte Parove
21:00  Ćirilica 
23:20  Novajlije - Live
02:30  Posle ručka