Izvor:
04.06.2019 u 16:00
0

KITAROVIĆ: Ne dozvolimo da nam susedi kreiraju imidž!

Hrvatska mora sama da kreira svoj imidž, jer u suprotnom će to uraditi drugi, što se ne sme dozvoliti, poručila je danas predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i istakla da je imidž države sve važnije sredstvo u konkurentskoj borbi na međunarodnoj sceni.

Grabar Kitarović je u obraćanju na konferenciji na temu "Hrvatska kakvu trebamo – novi imidž Hrvatske", kazala da se na unutrašnjoj sceni brend mora živeti, unarediti institucije i kvalitet života i životni optimizam, a u spoljnoj politici je potrebno, kazala je, menjati imidž Hrvatske.

– Jer, čitate The Economist i druge novine Hrvatska se još uvek spominje kao balkanska država – rekla je ona i dodala.

– Ne smemo dopuštati da nam druge, susedne zemlje stvaraju imidž, što se već počelo događati u odnosu na Drugi svetski rat i Domovinski rat – kaže ona.

Ukazala je da je model nacionalnog brenda u nadležnosti vlade da bi bio operativan i delotvoran i dodala da je ovo tek početak sistemskog bavljenja tom temom.

– Mislim da je najbolje rešenje krovna organizacija koja bi trebalo da se bavi rebrendigom, koji bi naše institucije i agencije pronosile dalje. Treba iskoristiti svaki pozitivan trenutak za pozitivnu priču o Hrvatskoj, pri čemu je uloga medija izuzetno bitna – istakla je hrvatska predsednica.

Podsetila je da su istraživanja i, kako je navela, zaključci stručnjaka pokazali da Hrvatska ima potencijal da postane zemlja po meri čoveka.

– Zato smatram da je potreban optimizam i vera u sebe – kazala je ona.

Na pitanje da li političke elite u Hrvatskoj žrtvuju institucije na račun kratkoročnih političkih poena, odgovorila je da ni jednu instituciju niti imidž Hrvatske ne bi trebalo koristiti u dnevno-političke svrhe.

Ocenila je i da Hrvatska mora biti brža ako želi da uhvati korak sa svetom i sličnim zemljama, u koje se ulaže i koje imaju pozitivne migracijske i demografske trendove, te da svakako treba poraditi i na dugoročnoj strategiji.

Kao negativan primer spomenula je film "Borat", zbog kojeg je Kazahstan dobio imidž nazadne i ksenofobične države, pa je, kako je kazala, morao da uloži velike napore u rebrendiranje.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter