Izvor:
14.10.2016 u 14:00
0

PREDSEDNIK REPUBLIKE SRPSKE: Još ne znam da li ću u Sarajevo

Razmišljam o tome šta da uradim oko davanja izjave u Tužilaštvu BiH u Sarajevu, povodom referenduma. Još ne znam da li da idem – kaže, za "Novosti", Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske. – Cirkus je najbolja reč za sve oko toga. Tužilaštvo BiH se ponaša po nalogu Bakira Izetbegovića i muslimanske bulumente koja misli da može samo silom da spreči Milorada Dodika da brani Srbe. Nemam nikakvog osećaja osim gađenja prema svemu tome. Nema države na taj način – kaže Dodik.

Iako su se pojavile informacije o tome da će predsednik Srpske otići u narednih nekoliko dana u Tužilaštvo BiH i dati izjavu u vezi s referendumom, te navode je demantovao i Goran Bubić, advokat predsednika Dodika. On kaže da njegov klijent nije dobio nikakav novi poziv za saslušanje u Tužilaštvu BiH.

Odlazak Milorada Dodika u Sarajevo, kako bi dao izjavu, tema je javnosti u BiH, od završetka referenduma 25. septembra. Tako se u medijima pojavila i konstrukcija o tome na koji bi način Dodik trebalo da dođe do Sarajeva, odnosno do zgrade Tužilaštva. Navodno, predsednik Dodik bi zbog sigurnosti trebalo da doleti helikopterom iz Banjaluke u Istočno Sarajevo, a odatle da se spusti prema federalnom Sarajevu u blindiranom automobilu.

Navodno, prema pojedinim medijima, na ovakvoj sigurnosti je insistirao ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač preko advokata predsednika Srpske.

Mediji su preneli i da bi Dodik u Tužilaštvo trebalo da uđe na sporedni ulaz u blindiranom vozilu, zbog bezbednosnih razloga, odnosno bojazni da bi mogao biti izložen snajperskoj vatri.

Predsednik Republike Srpske je u više navrata izjavljivao da ne želi da ide u Sarajevo da daje izjavu, jer se tamo ne oseća sigurno. On je predložio Tužilaštvu BiH da izjavu da u Republici Srpskoj, u nekoj od kancelarija SIPA, ili u institucijama Republike Srpske, gde bi došli tužioci iz Tužilaštva BiH.

Zbog održavanja referenduma u Srpskoj, u vezi s Danom Republike Srpske 9. januarom, Tužilaštvo BiH je otvorilo istragu jer smatra da je održavanjem referenduma prekršen zakon i nije ispoštovana odluka Ustavnog suda BiH. U sklopu istrage u Tužilaštvu BiH su izjave već dala dva člana Komisije za održavanje referenduma.

Novosti.rs
Foto: Twitter Milorad Doi

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter