CRNA GORA: Liturgija povodom Ivanjdana održana na ulazu na lokalitet gde se nalazi drevna crkva!

 

- Liturgija koju Mitropolija crnogorsko primorska danas povodom Ivanjdana služi u Svaču kod Vladimira, u blizini Ulcinja, održana je, ali na ulazu na lokalitet gde se nalazi drevna crkva pošto policija nije dozvolila služenje liturgije kod hrama.

Skup je obezbeđivala policija, naročito ulaz na lokalitet.

"Mi nismo ovde stranci, decenijama izlazimo, dolazimo ovde na temelje naše državnosti i duhovnosti, ne da bajračimo. Sa jednim ciljem da ne zaboravimo naše svete pretke, osveštane grobove koji se ovde nalaze. Prenosim blagoslov Amfilohija, koji je trebalo da donese ruku Svetog Jovana Krstitelja. Ali, zbog tenzija to će uraditi naredne godine. Predsednik Opštine je rekao da je do decembra zabranjen pristup lokalitetu, zato što rade arheološka istraživanja", rekao je namesnik barski Slobodan Zeković koji je služio liturgiju.

On je kazao da će se već naredne godine vernici okupiti kod hrama i uputio poruke mira, kako je kazao, braći Albancima.

"Bili smo dobri prijatelji i to ćemo ostati", rekao je on.

Crnogorska Uprava policije zabranila je Mitropoliji crnogorsko primorskoj današnju liturgiju povodom Ivanjdana u Crkvi Svetog Jovana u Svaču.

Navodi se  da je policija okupljanje unutar sakralnog objekta, koji je godinama predmet arheoloških istraživanja, zabranila na zahtev lokalne vlasti, koja je pre nekoliko dana jednoglasno osudila najavljene aktivnosti Mitropolije crnogorsko primorske u drevnom gradu.

"Nema potrebe za dizanjem tenzija. Nikom se ne brane verska okupljanja samo gde se to može, to i država jemči. Uvereni smo da će skup proteći u najboljem redu", kazao je  sagovornik iz policije.

Paroh ulcinjski, protojerej Siniša Smiljić, kazao je ovom listu da je šokiran odlukama vlasti i policije.

Navodi se da je pojedinačno najjača albanska partija Forca pozvala juče na očuvanje reda, mira i međureligijskog i međuetničkog sklada, ostajući pri osudi namere SPC "da liturgiju održi na teritoriji naseljenoj nepravoslavnim stanovništvom".

Podseća se da su lane u isto vreme, meštani Vladimira i okolnih sela sprečili mitropolita Amfilohija da sa sveštenstvom i vernicima pristupi unutrašnjosti crkve. Nakon početnih tenzija, liturgija je ipak održana ispred objekta.

Forca je ocenila da je namera SPC neprihvatljiva i iritirajuća za stanovnike Ana e Malita i Ulcinja.

"Zahvaljujući angažovanju Albanskog nacionalnog saveta, Skupštine Opštine Ulcinj, ulcinjskog muzeja i lokalne zajednice Ane e Malit, postavljeni su temelji pravne zaštite arheološkog nalazišta Svač i ulcinjskog Starog grada, ne nasedajući na provokacije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori", navode iz Force.

 

 

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/printscreen/@cafemontenegro

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vesti



Podeli novost