GRČKA: Kirjakos Micotakis odneo pobedu na izborima!

 

 Lider opozicione konzervativne Nove demokratije Kirjakos Micotakis sa lakoćom je odneo pobedu na parlamentarnim izborima u Grčkoj i tako zadao žestok udarac levičarskom premijeru Aleksisu Ciprasu, posle četiri burne godine na toj funkciji, koje je obeležila borba zemlje sa finansijskom krizom.

Micotakisova Nova demokratija osvojila je 39,8 odsto glasova na izborima, a Ciprasova Siriza 31,5 odsto glasova, pokazuju rezultati na osnovu 90 odsto prebrojanih glasova.

Ekstremno desničarska stranka Zlatna zora nije uspela da pređe cenzus od tri odsto, koliko je bilo potrebno da uđe u parlament, što  ukazuje na ogroman pad podrške partiji, koja je bila treća najveća stranka u grčkom parlamentu tokom finansijske krize. 

"Tražio sam od vas jak mandat za promenu Grčke. Velikodušno ste ga ponudili. Od danas, počinje teška, ali prelepa borba", poručio je Micotakis u svom pobedničkom govoru. 

Micotakis (51) je obećao da će se pridržavati svojih obećanja iz kampanje o smanjenju poreza, privlačenju investicija i poboljšanju tržišta rada. 

On je naglasio da će naporno raditi na tome da zastupa sve Grke.

Micotakis bi danas trebalo da položi zakletvu kao novi premijer Grčke, a potom objavi sastav svog kabineta.

Cipras je priznao poraz na izborima i pozvao telefonom Micotakisa kako bi mu čestitao na pobedi. 

"Građani su izabrali. Mi u potpunosti poštujemo glas naroda", rekao je Cipras.

Cipras je, inače, izbore raspisao nakon što je njegova levičarska stranka Siriza na majskim izborima za Evropski parlament pretrpela poraz od konzervativne Nove demokratije Kirjakosa Micotakisa.

Vanredni izbori usledili su u trenutku kada Grčka s mukom nastoji da se izvuče iz decenijske finansijske krize, koja je vrednost grčke privrede smanjila za četvrtinu i uticala na skok nezaposlenosti i siromaštva.

Ovo su prvi parlamentarni izbori u Grckoj otkako je ta zemlja okončala primenu trećeg uzastopnog programa pomoći međunarodnih kreditora, ali i postigla sporazum sa Skopljem o imenu Severne Makedonije.

 

 

Izvor: Tanjug
Foto: Instagram/Printscreen

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnja kafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Srbija na dlanu  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro