Izvor:
20.10.2016 u 21:52
0

BURA U TREBINJU OKO BISTE: „Crveni heroji“ dele narod i nakon 70 godina

Samo četiri dana nakon što je postavljena u trebinjskom gradskom parku, ukradena je bista narodnom heroju NOB Vladi Šegrtu.

Bistu je čuvalo obezbeđenje, a čim su zaštitari otišli za sada nepoznate osobe, pod okriljem noći, odnele su novopostavljeni spomenik komandantu 29. divizije Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije.

Predsednik trebinjskog SUBNOR Slavko Šanjević kaže da je bista po prvi put postavljena na inicijativu ove organizacije u saradnji sa gradskom upravom.

Šegrt je umro 1991. godine. To je bio jedini narodni heroj ovog kraja koji ranije nije imao spomen obeležje. Bistu smo postavili u skladu sa Zakonom o spomenicima i spomen obeležjima oslobodilačkih ratova – naveo je on.

Šanjević smatra da je sporna bista najviše smetala onima koji su u vremenu Vlade Šegrta rešili mnoga životna pitanja.

– Na protesnom skupu, za koji tačno ne znamo ko je organizator, bilo je i pojedinaca čiji su roditelji ili oni se školovali, zaposlili, dobili stanove i ostvarivali različite privilegije u doba Vlade Šegrta – kategoričan je Šanjević.

Nakon što je 4. oktobra, na dan oslobođenja Trebinja iz Drugog svetskog rata, postavljeno pet ranije uništenih bisti narodnim herojima i najavljeno postavljanje biste Vlade Šegrta, održan je protesni miting u gradskom parku, na kome su najglasniji bili Gačani.

Šanjević smatra da oni nisu mogli sami organizovati proteste u Trebinju bez podrške nekoga iz ovog grada.

Osnovni zahtev porodica žrtava komunističkog terora sa područja istočne Hercegovine, kojima su se pridružile i pojedine boračke organizacije ovog dela RS, bio je da se ne postavlja bista Šegrtu i da se uklone biste Dragici Pravici i Savi Kovačeviću, postavljene nekoliko dana ranije. Na mirnom skupu je istaknuto da je za nekoliko meseci „krvavog crvenog terora“, od decembra 1941. do aprila 1942. godine u Crnoj Gori i Hercegovini ubijeno oko 2.500 najboljih ljudi.

Uništene ili pokradene biste u minulom ratu u gradski park vraćene su prvi put pre osam godina. Za šest novih bisti iz ovogodišnjeg gradskog budžeta izdvojeno je 24.000 konvertibilnih maraka.

Policiji je prijavljen nestanak biste Vlade Šegrta, a Tužilaštvu je ranije podnesen izveštaj zbog polivanja biste Save Kovačevića crvenom farbom, nakon protesnog skupa u Trebinju.

Uplitanje politike

Postavljanja biste Vladi Šegrtu novi je i postizborni razlog za optužbe trebinjskih političara. NDP je zatražio uklanjane bisti, a gradonačelnika Slavka Vučurevića optužio za izdvajanje ogromnog novca za podizanje, kako su naveli, bisti zlikovcima, dok Ujedinjena Srpska Vučurevića optužuje za raspirivanje srpsko-srpskih sukoba.

U odgovoru iz PDP pozvali su predsednika trebinjskog NDP Slobodana Šarabu da se ne upliće u prekrajanje istorije.

Blic.rs
Foto: nezavisne.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter