MEĐUNARODNA ZAJEDNICA PORUČILA SEVERNOJ MAKEDONIJI: Rešite slučaj "Reket"!

 

 Međunarodna zajednica zahteva od vlasti Severne Makedonije da razreše slučaj "Reket" kako bi pokazali u praksi da u toj zemlji postoji vladavina prava i da funkcioniše pravna država.

Ambasadori SAD i Velike Britanije u Skoplju Kejt Berns i Rejčel Galovej komentarišući slučaj "Reket" poručili su da zvanično Skoplje treba da pokaže svoja zalaganja i pridržavanje ka principu vladavine prava.

- Kao što smo rekli i prethodno, ovo su ozbiljne optužbe za koje je potreban ozbiljan odgovor, koji će biti temeljan, transparentan i pravovreman. Sada je vreme da Severna Makedonija pokaže svoja zalaganja za pridržavanje principa vladavine prava - napisala je Berns na tviteru.

Za Galovej jačanje principa vladavine prava je od vitalnog značaja za tu zemlju.

- Učvrščivanje vladavine prava je od vitalnog značaja za Severnu Makedoniju i mogućnost da nezavisne institucije pokažu posvećenost ka pravdi za sve građane - objavila je na Tviteru britanska ambasadorka u Skoplju.

Odlazeći evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han takođe je na Tviteru poručio da borba protiv korupcije na visokom nivou mora da se nastavi.

- U Severnoj Makedoniji borba protiv korupcije na visokom nivou mora da se nastavi bez prekida. Kada je reč o najnovim otkričima važno je da se utvrdi pravna odgovornost za sva krivična dela, uključujući i one koje su proizašle iz nelegalnih prisluškivanja - ističe Han.

Danijel Server sa Univerziteta "Džon Hopkins", komentarišući istragu u slučaju "Reket" i moguće povezanosti šefice Specijalnog tužilaštva u Skoplju Katice Janeve, izjavio je da je potrebna sudska odluka, naglašavajući pritom da postoji mogućnost da se ovaj slučaj ne završi brzo.

- Smatram da je u ovom trenutku najbitnije da vlada pokaže da je posvečena obimnoj i fer sudskoj istrazi i procesuiranju onih koji su počinili kriminal - rekao je on za MIA.

Sličan komentar je dao i direktor za Evropu u Međunarodnom republikanskom institutu u Vašingtonu Pol Mekarti koji je ukazao da treba da se omogući da istraga nastavi dalje kako bi se videlo tačno šta je istina, a šta nije.

- U ovom trenutku imamo samo ove snimke i to je zabrinjavajuće. Sjedinjene Države, posebno Međunarodni republikanski institut, vode računa o institucionalnoj transparentnosti i snažnom pravosudnom sistemu. Istraga treba da se završi - izjavio je Mekarti za Glas Amerike.

U slučaju "Reket" koji je pokrenulo skopsko tužilaštvo optužen je makedonski šoumen Bojan Jovanovski - Boki 13 koji je od biznismena Jordana Kamčeva iznudio više od milion evra u zamenu za oslobađanje od pritvora. 

Rešenje o oslobađanje od pritvora biznismena Jordana Kamčeva bi morala da odobri šefica Specijalnog tužilaštva u Severnoj Makedoniji Katica Janeva čiji glas se takođe čuje u objavljenim audio razgovorima između Boki 13 i Kamčeva.

Janeva u jednom od objavljenih razgovora obrača se Kamčevu rekavši mu "da ne brine i da će sve biti ok".

 

 

Izvor: Tanjug
Foto: youtube/printscreen

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnja kafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Srbija na dlanu  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro