Izvor:
15.08.2019 u 15:25
0

NOVE TABLE U SKOPLJU: Antičko sunce „izbrušeno“ i sa šahtova!

Nekoliko spomenika kontroverznog projekta "Skoplje 2014" danas je dobilo table sa objašnjenjem da je reč o ličnostima iz helenističke istorije i civilizacije.

Ta objašnjenja su prvo postavljena na spomenik na centralnom gradskom trgu "Vojnik na konju" na kom je predstavljen Aleksandar Makedonski, ali i na obližnje spomenike njegovim roditeljima Filipu Drugom i Olimpiji.

Oznake su napisane na tri jezika – makedonskom, albanskom i engleskom.

Sada ispod spomenika "Vojnik na konju" može da se pročita da je podignut u čast Aleksandru Makedonskom, istorijskoj ličnosti koja pripada antičkoj istoriji i civilizaciji i svetskom kulturnom i istorijskom nasleđu.

Slični natpisi su postavljeni kod spomenika antičkom makedonskom kralju Filipu Drugom i njegovoj ženi Olimpiji.

Stavljanje tabli sa objašnjenjem da spomenici podignuti u Severnoj Makedoniji pripadaju helenskoj civilizaciji deo je Prespanskog dogovora kojim je rešen višedecenijski spor Skoplja i Atine oko imena makedonske države.

Obaveza koju je vlada u Skoplju preuzela tim sporazumom je i uklanjanje antičkog makedonskog simbola "sunce iz Vergine" sa svih javnih prostora i iz institucija, pa je tako taj simbol odmah "izbrušen" i sa šahtova u centru Skoplja.

Izvor: B92
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter