MICKOSKI: Zaev gotov, Janeva je samo produžena ruka!

Lider najveće opozicione stranke u Severnoj Makedoniji, VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski komentarišući slučaj „Reket“ rekao je da je makedonski premijer Zoran Zaev na kolenima i da sledi obnova zemlje. 

- Kriminal ovih razmera nije moguć bez podršku Zaeva. Katica Janeva nije u pritvoru, može da napusti zemlju, može da utiče na svedoke i kao šefica Specijalnog tužilaštva da ponovodi delo - rekao je na konferenciji za novinare Mickoski. 

On smatra da je Katica Janeva samo "produžena ruka glavnom u ovoj aferi“, i dodao da je Zaev svestan činjenice da je Međunarodni savez kojim rukovodi Bojan Jovanovski, Boki 13, na neki način deo vladajuće Socijaldemokratskog saveza. 

- Sumnja se da je ta organizacija paravan i za druge slučajeve o iznudi i reketu. Zaev je u stanju da pusti svakoga nizvodno samo da bi sebe spasio - naglašava Mickoski. 

Prema njegovim rečima, Zaev želi da s predlogom reforme tužilaštva kompromitovano Specijalno tužilaštvo prebaci u novi sektor tužilaštva. 

- Da imamo novo Specijalno tužilaštvo, ali s novim povečanim ovlaščenjima za veće zloupotrebe - istakao je Mickovski, dodavši da takav kompromis, koji će proizvesti nepravdu, neće proči. 

Mickoski je takođe upitao kakve dokaze krije porodica jednog od optuženih u ovom slučaju, i ko je sve uključen u toj, kako je rekao, beogradskoj vezi mešetara plaćenih makedonskim novcem. 

- Nemamo pravnu državu zato što su je ubili i sahranili. Pad ove vlasti nije pitanje da li će se dogoditi, već kada. Narod će reči dosta je bilo na sledećim parlamentarnim izborima. VMRO će srušiti ovu vlast i doneti pravdu -  zaključio je Mickoski i najavio masovne proteste. 

Početkom ove nedelje je i makedonski list Večer objavio da je u aferi "Reket“ umešan i savetnik Zajeva i bivši estradni menadžer Zoran Bašanović. 

Večer je, prema njegovim saznanjima, naveo da je upravo Bašanović zajedno s Bokijem 13 umešan u iznudu novca od makedonskih biznismena. 

U slučaju "Reket" koje je pokrenulo skopsko tužilaštvo, optuženi su makedonski šoumen Bojan Jovanovski - Boki 13 i Zoran Milevski za iznudu preko milion evra od skopskog biznismena Jordana Kamčeva u zamenu za oslobađanje od pritvora, rešenje koje bi morala da odobri šefica Specijalnog tužilaštva u toj zemlji Katica Janeva.

U prisluškivanim razgovorima o slučaju "Reket" koji su objavljeni na portalu italijanskog lista "La Veritas" čuje se i glas Janeve koja se obraća Kamčevim rekavši "da ne brine i da će sve biti ok".

 

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
19:55  Bingo
20:30  Upoznajte Parove
21:00  Ćirilica 
23:20  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro