PLENKOVIĆ O SLUČAJU MAĐAREVIĆ: Krajnje neprihvatljivo!

Hrvatski premijer Andrej Plenković je, komentarišući rasističke stavove prve sekretarke hrvatske ambasade u Nemačkoj, Elizabete Mađarević, izjavio da je to krajnje neprihvatljivo, kao i da će o celom slučaju ovih dana u hrvatskom Ministarstvu spoljnih poslova biti sprovedena detaljna istraga.

- Ako dođe do odluke da je došlo do povrede službene dužnosti, a kako mi se sve čini da je tako, ako je to tačno i nije hakovano, to je katastrofa - rekao je Plenković.

On je dodao da su hrvatski ministar spoljnih poslova i samo Ministarstvo dobro reagovali kad su Mađarević odmah pozvali na razgovor u Zagreb.

- To je krajnje neprihvatljivo, bio sam diplomata i ako ste na dužnosti i na mandatu u zemlji koja vas je primila, to se ne radi - naglasio je premijer.

Na pitanje zašto odmah nije dobila otkaz, Plenković je rekao da "postoji pravna procedura".

Indeks je u petak objavio da Mađarević na Fejsbuku objavljivala rasističke i homofobne stavove.

Ona je potom izjavila da joj je hakovan profil i da ne stoji iza pomenutih izjava, ali neki konstatuju da se, čak i da je priča o hakovanom profilu istinita, postavlja pitanje što je s njenim homofobnim i ksenofobnim stavovima koje je iznosila u člancima na drugim portalima. 

- Ja u svemu na službenim dužnostima sledim politiku vlade Hrvatske. Niko me od novinara nije zvao ni pitao za tu izjavu. Na godišnjem sam odmoru izvan Hrvatske i ništa mi drugo osim tužbe protiv onih koji o meni šire neistine ne pada sada na pamet. Karijerni sam diplomata, što znači da služim hrvatskoj vladi i državi u svom službenom delovanju -  rekla je Mađarević.

Ona smatra da cilj napada nije ona, nego vlada i novi ministar spoljnih i evropskih poslova Goran Grlić Radman.

- Ja sam sasvim obična osoba i profesionalno obavljam svoj posao za svoju državu i vladu -  rekla je Mađarević.

Mađarević je na Fejsbuku objavila fotografije hrvatskog Jadrana i na engleskom jeziku napisala "Čista i autentična Evropa. Samo beli Evropljani kako je bilo pre samo 30 godina u celoj Evropi. Ovo bi trebalo da bude dobra reklama za odmor. Neko bi pomislio da to više nije moguće, ali na sreću jeste".

 

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
19:55  Bingo
20:30  Upoznajte Parove
21:00  Ćirilica 
23:20  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro