Izvor:
04.09.2019 u 20:31
0

MANIFESTACIJA „DANI REPUBLIKE SRPSKE U SRBIJI“: U Narodnom pozorištu u Beogradu otvorio Dodik!

Manifestacija "Dani Republike Srpske u Srbiji" otvorena je večeras kulturno-umetničkim programom u Narodnom pozorištu u Beogradu, a manifestaciju je zvanično otvorio član Predsedništva BiH Milorad Dodik i bivši predsednik RS koji je poručio da su ovo dani jednog naroda, kulture i vere.

– Deo smo jednog naroda, kulture i vere, jedne bliskosti po kojoj izgleda da se mnogo dobro poznajemo, a nikad nije dovoljno da se dodatno upoznamo i saznamo više o nama. To je smisao ovih dana i dolazaka iz Republike Srpske u Srbiju– rekao je Dodik na otvaranju manifestacije.

Predložio je da se pokrene inicijativa o tome da se ubuduće manifestacija umesto "Dani Srpske u Srbiji" zove "Dani Srpske iz Srbije", jer je, kaže, to jedinstvo koje građani Srpske i Srbije moraju da neguju.

– Mi smo jedno i uvek ćemo biti jedno. Ne mogu nas zaustaviti ni teški politički okršaji koje vodimo u Srpskoj, u gotovo neprijateljskom okruženju, već 20 godina. Borimo se za svoj politički status i autonomiju koju smo stvorili, a zbog čega se narod žrtvovao u vreme građanskog rata u BiH- poručio je Dodik.

Smatra da je malo naroda u svetu koji su izdržali takve pritske međunarodnih faktora koji su pokušavali da, kako kaže, skrnave osnovne vrednosti i dogovore iz Dejtona, a u cilju stvaranja unitarne BiH u kojoj nije bilo mesta za Srbe.

– Srbi su naučili da samo borba za slobodu podrazumeva borbu za državu i tamo gde nismo imali državu, nikada nismo ni imali slobodu, a o tome najbolje govori status našeg naroda u zemljama bivše Jugoslavije- ukazao je Dodik.

Kaže da je Republika Srpska danas slobodna zajednica srpskog naroda i drugih naroda koji tu žele da žive.

– Danas smo jedina održiva zajednica u BiH, jedina sama koja bi mogla da nastavi, jer sve što tamo postoji ne može da egzistira – ni BiH, ni Federacija, ni kantoni. Republika Srpska ima sve – teritoriju, narod koji tu državu hoće, vlast koju taj narod bira i sve kriterijume da se međunarodno verifikuje u status države, osim volje nekih velikih, ali i ta volja može biti promenljiva- podvukao je Dodik.

Poručio je da se građani RS moraju naoružati strpljenjem i željom kako bi došli do realizacije jednog cilja koji je, kako kaže, u njihovim dušama – jedinstvo, u svakom smislu, sa Srbijom.

Dodik je ocenio da se Srbija politički i ekonomski danas nalazi na dobrom putu i zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na pomoći koju pruža Republici Srpskoj.

Kaže da Srbija u saradnji sa Srpskom, a na inicijativu srpskog predsednika, realizuje projekte iz budžeta Srbije u sve 63 opštine u Srpskoj i u još četiri opštine u Federaciji.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović kaže da će za vreme manifestacije biti predstavljena privreda, nauka, kultura i umetnost Republike Srpske, ali i snažna veza između Srbije i RS.

– Ovom manifestacijom Srpska slavi svoju slobodu- poručio je Cicović i kazao da će program biti posvećen šestorici velikih umova Srbije kao zahvalnost za postojanje srpske zemlje, naroda i jezika.

Izaslanik patrijarha Irineja, episkop Stefan, ističe da se manifestacija ove godine održava u godini jubileja – osam vekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, dodajući da je to dobra prilika da se prisetimo naših istorijskih izvora.

– Sa pravom možemo biti ponosni na naše duhovnike, učitelje, državnike koji su postavili temelj srpske duhovnosti, kulture i državotvornosti. Naša je obaveza da sačuvamo i učvrstimo tekovine njihovog rada, a snažna matica, stabilna Republika Srpska i složna dijaspora jesu znaci da smo na dobrom putu- rekao je episkop.

Manifestacija "Dani Republike Srpske u Srbiji" trajaće sedam dana, do 10. septembra, i za to vreme biće održano 24 programa u 21 gradu u Srbiji.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/N1infoSA

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter