Izvor:
06.09.2019 u 16:21
0

HRVATSKA: Vazduhoplovni sistem nadzire bezbednost i čistoću Jadrana

Na aerodromu na Braču danas je predstavljen bespilotni vazduhoplovni sistem velikog dometa kojim će se kontrolisati bezbednost i čistoća Jadrana.

Reč je o bespilotnom vazdihoplovnom sistemu tipa "Šajbel kamkopter S-100" koji, kako je objašnjeno, čini upravljačka jedinica sa zemlje i letelica sa vertikalnim uzetanjem i doletom do 100 km.

Bespilotna letelica konstruisana je za šest sati leta i opremljena je najsavremenijom senzorskom opremom koja mu omogućava dnevni i noćni rad, prenose prištinski mediji.

Državni sekretar u Ministarstvu mora, saobraćaja i infrastrukture Josip Bilaver je istakao da se ta tehnologija pokazala kao izuzetno korisna za lučku kapetaniju i ostale agencije koje učestvuju u traganju i spašavanju na moru.

Pomoćnik ministra Siniša Orlić je rekao da se multifunkcionalna letelica može koristiti i za inspekcijske preglede, kod ustanovljavanja onečišćenja, kod otkrivanja prekršaja na moru, kao i kod detekcije požara na ostrvima i priobalju.

Koordinator letelica Šime Marušić je objasnio da one mogu da uoče brod na moru na udaljenosti do 57 kilometra.

Operater Mihajlo Vojvodić je rekao da letelice s visine od 900 metara na brodu mogu da zumiraju brojku od svega 30-ak centimetara.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter