Izvor:
10.09.2019 u 12:07
0

KOMESARKA ZA DEMOGRAFIJU I DEMOKRATIJU: Hrvatica jedna od tri potpredsednika Evropske komisije!

Hrvatska poverenica dobila je mesto potpredsednice, a u EK do 2024. vršiće dužnost komesarke će za demografiju i demokratiju.

Hrvatska komesarka u Evropskoj komisiji Dubravka Šuica (HDZ, EPP) od novembra će u Briselu zameniti Nevena Mimicu. Tokom objave novog sastava Komisije, predsednica Ursula fon der Lejen pohvalila je Šuicu rekavši da dolazi iz "najnovije članice EU". Jedan od ključnih zadataka hrvatske komesarke biće vođenje konferencije na temu budućnosti Evrope, prenosi Jutarnji list.

"Želimo da donesemo novi podsti evropskoj demokratiji. To je naša zajednička odgovornost. Demokratija je više nego glasanje na izborima svakih pet godina. To je imati mogućnost da se vaš glas čuje i mogućnost sudelovanja u načinu na koji se gradi društvo", izjavila je nova predsednica Komisije Ursula fon der Lejen tokom predstavljanja portfelja Dubravke Šuice.

Prvi potpredsednici Evropske komisije Frans Timermans (S&D) i Margret Vestager (RE) osim administrativnih obaveza sekretarijata Komisije vršiće i dužnost komesara. Timermansu je fon der Lejen namenila funkciju izvršnog predsednika za sprovođenje Evropskog zelenog sporazuma, a njegov glavni zadatak biće saradnja s poljoprivredom, transportom i zaštitom okoline. Margret Vestager nastaviće da vrši dužnost poverenice za tržišnu konkurenciju, a dodeliće joj se i nadzor nad programom Evropa za digitalno doba. Poverenik Litvanije Valdis Dombrovskis u novoj Komisiji će biti potpredsednik za ekonomiju.

Nova predsednica do samog kraja je Evropu držala u neizvesnosti, uspešno sakrivši popis alociranih portfelja od svih znatiželjnih očiju koji bi tu informaciju pre vremena podelili na društvenim mrežama. Tako se do samog kraja, u utorak u podne, nije moglo sa sigurnošću znati kome je Junkerova naslednica alocirala koji portfelj.

Fon der Lejenova je ipak uspela da formira prvu rodno ravnopravnu Komisiju u istoriji EU. Odnos muškaraca i žena u budućoj evropskoj vladi je 13:14, dok je predsednik na odlasku Žan Klod Junker u svom timu imao samo 9 koleginica.

Nemica će narednih pet godina sarađivati s osetno manje iskusnih državnika. U njenoj Komisiji biće angažovana samo dva bivša premijera, dok ih je u Junkerovoj bilo čak četiri. Upravo zato, Fon der Lejen želi uz sebe da stavi one najiskusnije poverenike, s najdužim stažom u Briselu.

Ove godine, smanjio se broj komesara koji dolaze iz redova Evropske narodne stranke (EPP), što odgovara trendu na razini Evropske unije koji se dokazao na izborima za Evropski parlament. Iz EPP-a dolazi samo 9 poverenika (među njima je i hrvatska evroparlamentarka Dubravka Šuica), dok ih je u Junkerovoj Komisiji bilo 14. S druge strane, povećao se broj poverenika koji dolaze iz političke porodice evropskih socijaldemokrata i liberala, a ove će godine svoje mesto u evropskoj vladi neočekivano pronaći i kandidat koji pripada grupaciji Zelenih. Reč je o litavskom povereniku Sinkevičiusu, koji bi u novembru mogao postati najmlađi komesar u istoriji EU.

Sledeći koraci

Kao što je i definisano Lisabonskim ugovorom, Veće Evropske unije treba da odobri popis, nakon čega će on biti objavljen u Službenom listu EU. Odabrani poverenici narednih će nedelja održati saslušanje u odborima Evropskog parlamenta nadležnima za portfelj kojeg im je alocirala Ursula fon der Lejen. Nakon što zastupnici Evropskog parlamenta daju svoju saglasnost s celim sastavom Kolegijum poverenika, Evropsko veće i formalno imenuje Komisiju, u skladu s prethodno definisanim procedurama Lisabonskog ugovora.

b92
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter