Izvor:
11.10.2019 u 08:43
0

DODIK UPUTIO ČESTITKE HENDKEU: „On je veliki prijatelj Srba i Srbije!“ (FOTO)

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik čestitao je austrijskom piscu Peteru Handkeu na Nobelovoj nagradi za književnost, ističući da je priznanje koje je dobio dokaz da pravda nije u potpunosti izgubljena.

– Vi i Vaše sveukupno uticajno književno delo ste tu nagradu i zaslužili – ocenio je Dodik navodeći da su svi građani Republike Srpske sa oduševljenjem primili tu vest.

– Posebna osećanja i poštovanje prema Vama, pored književnog dela, gajimo kao velikom pravedniku današnjice i velikom prijatelju Srba i Srbije, koji se, kada su mnogi u svetu ćutali, glasno usprotivio NATO bombardovanju Srba u BiH i Srbiji – naglasio je Dodik u čestitki.

Srpski član Predsedništva BiH zahvalio je Handkeu na beskompromisnim stavovima, kao čoveku koji iznad svega poštuje istinu za koju se uvijek borio, posebno kada je reč o srpskom narodu.

– Zahvaljujemo Vam još jednom na razumevanju koje ste pokazali zastupajući pravedne srpske interese i hvala na Vašoj divnoj literaturi. Nobelova nagrada koju ste dobili dokaz je da pravda nije u potpunosti izgubljena. Primite još jednom moje i čestitke svih građana Republike Srpske – naveo je Dodik u čestitki.

Švedska kraljevska akademija dodelila je juče Peteru Handkeu Nobelovu nagradu za književnost zbog, kako su naveli, uticajnog rada koji sa lingvističkom genijalnošću istražuje periferiju i posebnost ljudskog postojanja.

Handke je poznat po svojoj podršci Srbiji i Srbima i stavu da krivicu za rat ne treba prebacivati na srpsku stranu. Zbog ovih stavova je postao "otpadnik" svetske intelektualne zajednice.

Handke je u znak protesta protiv NATO bombardovanja SR Jugoslavije vratio Bihnerovu nagradu vrednu 50.000 evra, a od nemačkog ministra zahevao da mu vrati sve njegove knjige.

Peter Handke je jedan od najsvestranijih i najplodonosnijih pisaca nemačkog govornog područja. Napisao je stotinjak knjiga koje uključuju romane, drame, zbirke pesama, filmske scenarije.

Dobitnik je brojnih nagrada – Kafkine, Šilerove, Ibzenove, kao i priznanja "Tomas Man" i "Milovan Vidaković".

Izvor: Tanjug
Foto:
Twitter/Grad Bijeljina

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter