DODIK UPUTIO ČESTITKE HENDKEU: "On je veliki prijatelj Srba i Srbije!" (FOTO)

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik čestitao je austrijskom piscu Peteru Handkeu na Nobelovoj nagradi za književnost, ističući da je priznanje koje je dobio dokaz da pravda nije u potpunosti izgubljena.

- Vi i Vaše sveukupno uticajno književno delo ste tu nagradu i zaslužili - ocenio je Dodik navodeći da su svi građani Republike Srpske sa oduševljenjem primili tu vest.

- Posebna osećanja i poštovanje prema Vama, pored književnog dela, gajimo kao velikom pravedniku današnjice i velikom prijatelju Srba i Srbije, koji se, kada su mnogi u svetu ćutali, glasno usprotivio NATO bombardovanju Srba u BiH i Srbiji - naglasio je Dodik u čestitki.

Srpski član Predsedništva BiH zahvalio je Handkeu na beskompromisnim stavovima, kao čoveku koji iznad svega poštuje istinu za koju se uvijek borio, posebno kada je reč o srpskom narodu.

- Zahvaljujemo Vam još jednom na razumevanju koje ste pokazali zastupajući pravedne srpske interese i hvala na Vašoj divnoj literaturi. Nobelova nagrada koju ste dobili dokaz je da pravda nije u potpunosti izgubljena. Primite još jednom moje i čestitke svih građana Republike Srpske - naveo je Dodik u čestitki.

Švedska kraljevska akademija dodelila je juče Peteru Handkeu Nobelovu nagradu za književnost zbog, kako su naveli, uticajnog rada koji sa lingvističkom genijalnošću istražuje periferiju i posebnost ljudskog postojanja.

Handke je poznat po svojoj podršci Srbiji i Srbima i stavu da krivicu za rat ne treba prebacivati na srpsku stranu. Zbog ovih stavova je postao "otpadnik" svetske intelektualne zajednice.

Handke je u znak protesta protiv NATO bombardovanja SR Jugoslavije vratio Bihnerovu nagradu vrednu 50.000 evra, a od nemačkog ministra zahevao da mu vrati sve njegove knjige.

Peter Handke je jedan od najsvestranijih i najplodonosnijih pisaca nemačkog govornog područja. Napisao je stotinjak knjiga koje uključuju romane, drame, zbirke pesama, filmske scenarije.

Dobitnik je brojnih nagrada - Kafkine, Šilerove, Ibzenove, kao i priznanja "Tomas Man" i "Milovan Vidaković".

 

 

 

Izvor: Tanjug
Foto: 
Twitter/Grad Bijeljina

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnja kafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Srbija na dlanu  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro