Izvor:
03.11.2016 u 20:47
0

Prpa u Zagrebu: Zbog hapšenja hrvatskih ratnih zločinaca, njihov ministar besan, najavljuje mere i ima bezobraznre zahteve!

Ministar pravosuđa Ante Šprlje najavio je danas, povodom hapšenja 10 bivših pripadnika HVO u Orašju, osumnjičenih za ratne zločine nad Srbima, da će za nekoliko dana biti gotova evidencija i presek dokumenata koje su hrvatske institucije predale tužilaštvima Srbije i BiH, a zatim će se, kako je rekao, analizirati kolika je šteta učinjena.

Šprlje tvrdi da su ta dokumenta izdavana na neadekvatan način, te da je u višegodišnjem procesu iz Hrvatske otišlo hiljade dokumenata, od čega, kako navodi, zvanični Zagreb ima samo posledice.

Ministar je u izjavi za Prvi hrvatski radio rekao da će vlast analizirati celu situaciju, ali da će biti potrebno vreme budući da je reč o ogromnoj količini dokumenata, čiji protok su omogućili protokoli o saradnji potpisani između državnih tužilaštava susednih država, pa i BiH 2011.

To je, kaže, kasnije obustavljeno te se međunarodna pravna pomoć više na taj način ne pruža.

– Ipak, već im je dostavljena većina dokumenata koja im je bila potrebna – rekao je Šprlje uz naomenu da Hrvatska u toj saradnji nije radila ono što je radila Srbija, koja je u dokumentima ostavljala samo specifične tražene podatke, a ostalo "zacrnjivala".

Ministar je kazao da je još bivšoj vladi dao nalog da se analizira sva dokumentacija koja je stizala zamolbenim putem iz BiH i iz Srbije, da se utvrdi za koga se tražilo i što se tačno tražilo.

– Mi sada radimo jedan presek i evidenciju i ona bi trebal da bude gotova za par dana – rekao je Šprlje.

Istakao je i da je Hrvatska tražila od BiH i Srbije pre nekoliko meseci da dostave sistematizovane podatke o hrvatskim državljanima koji se nalaze na optužnicama ili u određenim fazama istrage.

On tvrdi da BiH i Srbija do danas to nisu učinile.

Ocenio je da su optužnice, zbog njihovog tumačenja kvalifikacija komandne odgovornosti, pravno upitne, te da je, kako je rekao, svestan da upravo ciljanje najviših oficira ima drugu konotaciju.

Tanjug
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter