Izvor:
11.11.2016 u 02:38
0

Bivši američki ambasador u Zagrebu uterao strah u kosti Hrvatima: Ameri ih napuštaju, Srbija i Srpska sa Trampom če dominirati!

Hrvatska će morati potpuno da se usredsredi na EU i neće više moći da računa na Sjedinjene Američke Države. Srbija i Republika Srpska će, pak, dobiti Ameriku pod vođstvom Rusije. Tako je, samo nekoliko minuta pošto je Donald Tramp održao pobednički govor, rezultate američkih izbora prokomentisao prvi američki ambasador u Hrvatskoj Piter Galbrajt.

Kakvi će biti odnosi SAD-a prema svetu i Hrvatskoj, pitali su Galbrajta. „Ko zna“, odgovorio je on.

– Tramp se divi ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i doživljava Rusiju kao američkog prirodnog saveznika. Želi da raspusti NATO. Kaže da će ukinuti sporazum s Iranom, a nema čime da ga zameni. Najavljivao je da će anulirati trgovinske dogovore i predložiti fiskalne politike koje bi utrostručile deficit.

– Globalna recesija je jedna mogućnost. Prećutno priznavanje ruske aneksije Krima je druga – sumira Glabrajt.

Sa Hilari Klinton bi se znalo šta se može očekivati u odnosu na Evropu, ali i na Hrvatsku, kao i na područje jugoistočne Evrope, ali Tramp je nepoznata u jednačini.

– Ako sprovede ono što je najavljivao, poput trgovinskog rata s Kinom, ukidanja NAFTA-e (Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini), protera imigrante i smanji poreze, nastupiće globalna recesija koja će zahvatiti i Hrvatsku – smatra Galbrajt.

Politički, Hrvatska više neće moći da računa na SAD i vreme je da oči uperi potpuno prema Briselu. Ipak, veći problem vidi u hrvatskom komšiluku, posebno zbog ruskog uticaja koji, bez američke protivteže, sve više jača.

– Srbija i Republika Srpska imaće Ameriku pod ruskim vođstvom – zaključio je Galbrajt.

Intermagazin
Foto: Twitter/FloridaforHRC

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter