Izvor:
06.12.2019 u 15:59
0

POČINJE OTIMAČINA U CRNOJ GORI: Usvojen zakon za preuzimanje hramova i crkvi SPC

Vlada Crne Gore utvrdila je inovinari Predlog zakona o slobodi veroispovesti, kojim je, između ostalog, propisano da će svi verski objekti koji predstvljaju kulturnu baštinu, a koji su bili u državnom vlasništvu pre 1918. biti prepoznati kao državna imovina.

Zakonom se utvrđuje imovinsko pravo države nad verskim objektima koji predstavljaju kulturnu baštinu Crne Gore koja je, kako se navodi, kroz vekove građena i sticana od javnih prihoda države.

Međutim, ako bilo koja verska zajednica raspolaže dokazima da je na osnovu nekad ili danas važećih propisa postala vlasnik neke imovine, država će to priznati i poštovati.

Svako sporenje u vezi vlasništva nad verskom imovinom biće rešavano pred nadležnim sudom, kao i svaki drugi imovinski spor, u skladu sa važećim zakonima u Crnoj Gori.

U inovirani tekst Pedloga zakona su u celosti unete i integrisane sve preporuke Venecijanske komisije.

Reč je, navodi portal, o izuzetno liberalnom zakonu, koji obezbeđuje viši stepen slobode misli, savesti i veroispovesti i značajno viši stepen prava i sloboda nego bilo koji zakon iz ove oblasti u našem okruženju. Navodi se i da utvrđeni Predlog zakona garantuje punu slobodu veroispovesti svim vernicima i ravnopravan položaj svih verskih zajednica u Crnoj Gori, kao i punu slobodu uverenja svim onim građanima koji nisu vernici.

Na osnovu preporuka Venecijanske komisije, inovirani tekst Predloga zakona je dodatno unapređen i preciziran, između ostalog, i izmenom kojom se nedvosmisleno utvrđuje da će svako sporenje u vezi vlasništva nad verskom imovinom biti rešavano pred nadležnim sudom, kao i svaki drugi imovinski spor, u skladu sa važećim zakonima u Crnoj Gori.

Takođe, u prelaznim i završnim odredbama, precizira se da verska zajednica nastavlja sa korišćenjem određenog kulturnog dobra i nakon upisa prava državne svojine nad tom imovinom, do odluke državnog organa nadležnog za odlučivanje o državini, korišćenju i raspolaganju ovim objektima i zemljištem.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/@cafemontenegro

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter