Izvor:
13.12.2019 u 09:39
0

BURA U CRNOJ GORI Šta sada posle Papinog pisma

Poruka pape Franje da će Zakon o veroispovesti, kome se protivi Mitropolija crnogorsko-primorska, biti potvrđen samo ako se oko njega usaglase sve tri konfesije, digao je ne malu prašinu u Crnoj Gori, premijer Duško Marković je pozvan u Vatikan, a najava mitropolita Amfilohija da će na skup u Nikšiću doneti mošti Svetog Vasilija izazvala je salvu optužbi i uvreda nekanonske CPC na MPC i Beogrdsku patrijaršiju.

Pamo nekoliko sati nakon objavljivanja Papine poruke iz Kabineta crnogorskog premijera je saopšteno da će Marković, na poziv državnog sekretara kardinala Pjetra Parolina boraviti 14. decembra, 10 dana uoči rasprave o tom aktu u parlamentu, u zvaničnoj poseti Svetoj Stolici, gde će razgovarati sa papom Franjom.

Kako je saopšteno, ova poseta Markovića je u "funkciji daljeg jačanja odličnih političkih odnosa i nastavka dijaloga na najvišem nivou".

A nakon šo je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije najavio da će mošti Svetog Vasilija Ostroškog biti izložene na crkveno-narodnom Saboru u Nikšiću. 21. decembra, za kada je sasvan crkveno- narodni sabor zbog najavljenog usvajanja inoviranog Predloga zakona o slobodi veroispovesti, reagovala je vladajuća DPS i savetnik samozvane Mitropolije nekanonske Crnogorske pravoslavne crkve, Stevo Vučinić, nizom uvreda na račun SPC i Beogradske patrijaršije.

Amfilohije je u svojoj najavi nikšićkog sabora poručio da ličnost Svetog Vasilija ne deli ljude već vekovima objedinjuje oko svojih svetih moštiju, ne samo pravoslavne “već i sve duše žedne i gladne Boga i ljubavi Božije”.

Mitropolit kaže i da je mnogo duboka i komplikovana priča u Crnoj Gori i ne sme se dozvoliti da se budućnost te zemje gradi na, kako ističe, "bogomržnji i bratomržnji, već na pomirenju i bratskoj slozi".

Stevo Vučinih tu Amfilohijevu poruku tumači da "Svetosavci ne pripadaju evropskoj civilizaciji", te da je, kako kaže, nečuveno da Svetac "ide svetini na noge".

Vučinić u izjavi za podgorički portal CdM za mitropolita Amfilohija kaže da je "katunski nadpop", koji je zakazao "takozvani crkveno-narodni sabor, i preti da će mu prisustvovati i kivot s moštima Svetog Vasilija Ostroškog".

Namera mu je, kaže Vučicnić, da oko njih okupi masu koju će "zapaljivim govorom da pretvori u rulju, i usmeri da nasrće na ustavni poredak", da bi sprečio usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti.

Prema rečima Vučinića, i Amfilohje i svi, kako navodi, njegovi, oglasili su taj zakon antisrpskim, uperenim protiv imovinskih prava Beogradske patrijaršije, koja je, tvrdi, nezakonito upisivna na tu patrijaršiju.

– Nije mi jasno kako može naša i naše države crkvena imovina da bude njihova, sem ako se svet posmatra naglavačke, i poriču činjenice. Ovakav odnos prema svecu pokazuje da svetosavci ne pripadaju evropskoj civilizaciji i kulturnoj ljudskoj zajednici – rekao je Vučinić.

Za skup u Nikšiću, Vučinić kaže da će ta energija "velikosrpskoga nacionalizma poluobrazovanoga sveta, svetosavskoga šovnizma prostoga naroda nahuškanoga protiv drugih vera i naroda, verski zatucanoga neobrazovanoga sveta kojim manipulišu popovski mračnjaci i podlaci iz beogradske patrijaršije i skoro cele opozicije koja za novac prodaje slobodu svoje zemlje – biti uperen protiv ustavnog poretka u Crnoj Gori.

On kaže i da nije slučajno to što je “svetosavska zastava crna s izvezenim ukrštenim kostima na njoj, jer su barjaktari zla, nesreće i propasti.”

Vučinić poručuje i da se ne treba plašiti "svetosavskih pretnji da će životima braniti otetu crkvenu imovinu, jer poslednje tri decenije, ni oni ni niko njihov, ništa životom nije branio", ali su se, ističe devedesetih godina prošlog veka, u vreme ratova u Jugoslaviji, .“proslavili huškanjem prostoga sveta da nasrće na pripadnike drugih naroda i vera, junačenjem sa skupštinske govornice, pevanjem četničkih pesama i sticanjem krvavih para pljačkom sopstvenoga naroda u Bosni, Hercegovini i Hrvatskoj; prodavali su mu naftu, oružje i cigare koje su švercovali iz Albanije preko Crne Gore".

– Od tada do danas se nisu promenili, i zato njihove pretnje ne treba za ozbiljno uzimati – zaključio je Vučinić u izjavi za CdM.

Iz vladajuće Demokratske partije socijalista tvrde da je ova najava mitropolita Amfilohija nezapamćen čin koji pokazuje da za njega nema svetinja, da on sve koristi za sopstvenu promociju, što može zasluživati samo prezir i od vernika.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter