Izvor:
14.11.2016 u 04:33
0

Dupla pobeda Rusa u jednom danu: Nakon Bugarske, proruski kandidat pobedio u drugom krugu i u ovoj zemlji!

Socijalista Igor Dodon je, sudeći prema preliminarnim rezultatima, pobednik današnjih predsedničkih izbora u Moldaviji.

Dodon, kog zapadne agencije nazivaju proruskim kandidatom, osvojio je skoro 56 odsto glasova, pokazuju rezultati posle 90 odsto obrađenih glasova.

Njegova rivalka Maja Sandu osvojila je 44,1 odsto glasova, preneo je Rojters.

Dodon je obećao obnavljanje odnosa sa Rusijom koji su zahladneli nakon što je ova bivša sovjetska republika potpisala trgovinski sporazum, navodi AP, koja Dodona predstavlja kao "promoskovsku figuru".

Američka agencija ocenjuje da je Dodon iskoristio bes stanovništva zbog korupcije viđene pod proevropskom vladom koja je došla na vlast 2009, pogotovo zbog oko milijardu dolara koliko je nestalo iz moldavskih banaka uoči parlamentarnih izbora 2014.

Dodon je kazao da želi da federalizuje Moldaviju kako bi obuhvatio region Pridnjestrovlja koji ne priznaje vlast Kišinjeva i u kojem je smešteno više od 1.000 pripadnika ruskih trupa.

AP za Sanduovu navodi da je u pitanju bivša ekonomistkinja Svetske banke koja se kandidovala obećavajući borbu protiv korupcije, kao i da je njoj potrebna visoka izlaznost birača kako bi se nadala pobedi.

TAS S navodi da je izlaznost bila veća od 53 odsto.

Agencije ocenjuju da bi pobeda Igora Dodona bila veliki udarac za prozapadnu vladu, na čije je vodeće članove pala senka optužbi za korupciju.

Stanovnici Moldavije, nekadašnje sovjetske republike, glasali su u prvom krugu na prvim predsedničkim izborima na kojima direktno biraju šefa države još od 90-ih godina prošlog veka.

AFP navodi da su ovi izbori u Moldaviji viđeni kao borba pristalica bližih odnosa sa Rusijom i onih koji traže pridruživanje EU.

Agencija podseća da Moldavija sa 3,5 miliona stanovnika, najsiromašnija zemlja u Evropi i da se nosila sa nizom koruptivnih skandala na visokom nivou koji su zasenili današnje glasanje.

Dodon i Sandu su predstavili dijametralno suprotstavljene vizije budućnosti zemlje: on je za dublje veze i jačanje trgovine sa Moskvom, dok ona obećava put koji vodi ka Evropi.

Tanjug
Foto: Twitter/rtv

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter