Izvor:
24.12.2019 u 12:53
0

SKANDAL U CRNOJ GORI Zakon koji otima imovinu SPC proglašen ustavnim!

Potpredsednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin na sednici odbora poručio je da je namera Vlade da ispunjava svoje ustavne obaveze i da zakonom, u građanskoj Crnoj Gori, garantuje jednaka prava za sve.

Zakonodavni odbor podržao je danas Predlog zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica. Da je taj predlog zakona u skladu sa Ustavom glasalo je sedam članova Odbora iz vladajuće koalicije, dok su dva, iz opozicije, bila protiv.


PROČITAJTE I OVO

OVAJ DEČAK JE POBEDIO RAK: Primio je poslednju dozu hemioterapije, NJEGOVA REAKCIJA SLAMA SRCA! (FOTO, VIDEO)

ZLOSLUTNO PROROČANSTVO BABA VANGE ZA 2020: Hemijski rat će uništiti Evropu

PAZITE SE PIROTEHNIKE! Treba je zabraniti, a kazne su drakonske!

HELENA TOPALOVIĆ RASPALILA MAŠTU MUŠKARCIMA: Rupičast bodi ništa ne prepušta mašti! (FOTO)

OVE KUĆNE POVREDE SU NAJČEŠĆE SMRTONOSNE: Smrt pod tušem i zbog mokrih pločica!


Ispred zgrade Skupštine jutros se okupilo nekoliko stotina sveštenika i monaštva Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke, koje se tom predlogu protive.

Potpredsednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin na sednici odbora poručio je da je namera Vlade da ispunjava svoje ustavne obaveze i da zakonom, u građanskoj Crnoj Gori, garantuje jednaka prava za sve.

– Predlaganjem zakona o slobodi veroispovesti, Vlada ispunjava svoju ustavnu i programsku obavezu da obezbedi jednaka prava i slobode svih verskih zajednica i vernika u Crnoj Gori, ali i onih crnogorskih građana koji nisu vernici – poručio je Pažin u ovodnom izlaganju na sednici Zakonodavnog odbora Skupštine Crne Gore.

Pažin je kazao da u Crnoj Gori, kao i svuda gde ima vladavine prava, vlasništvo nad imovinom se može utvrditi jedino dokazima o vlasništvu.

– Pravni subektivitet se može steći samo registracijom kod državnog organa, a javna kulturna dobra se mogu koristi samo u skladu sa zakonom, naglasio je potpredsednik Vlade.

Ocenio je da bi bio neustavan svaki onaj zakon koji bi bilo kojoj verskoj zajednici omogućio da uživa prava koja niko drugi u Crnoj Gori nema.

– Vlada nema druge namere do ispunjenja svoje ustavne obaveze da ovim zakonom, u građanskoj Crnoj Gori, garantuje svima jednaka prava i jednako važenje zakona za sve verske zajednice, za vernike svih veroispovesti, ali i za one građane koji nisu vernici, podvukao je potpredsednik Pažin.

Potpredsednik je ocenio da će svako ko je pročitao Predlog zakona videti da u njemu ne postoji nijedna odredba koja bilo koju versku zajednicu stavlja u podređen položaj, već sve odredbe zakona jednako važe za sve.

– Takođe, ovaj Predlog zakona ne propisuje ad hoc pravna pravila koja posebno važe za verske zajednice, već na ravnopravan način uvodi u naš pravni poredak sve verske zajednice. Tako se već utvrđena pravna pravila koja važe za druga pravna lica odnose na registraciju i evidenciju verskih zajednica koje žele da im država prizna svojstvo pravnog lica, naglasio je Pažin.

Poslanik DF-a Milun Zogović zatražio je da se Predlog zakona povuče iz procedure.

– Crnoj Gori jeste potreban zakon, ali zakon u atmosferi dijaloga i uvažavanja, naveo je Zogović i dodao da će 41 glas u Skupštini glasati drugačije od želje 100.000 ljudi u Crnoj Gori.

– Caru carevu, Bogu božji – ni to ne poštujete, a zapamtite ima neko iznad svih nas, poručila je poslanica DF-a Marina Jocić.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović kaže da će podržati Predlog zakona jer veruje da je u skladu sa zakonodavnim sistemom Crne Gore.

Izvor: srbijadanas.com

Foto: novosti.rs/printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter