Zagreb sistematski uništava dokaze: Štite svoje zločince, među kojima je i aktuelni ministar odbrane!

 

Optužnica protiv hrvatskog ministra odbrane, Damira Krstičevića, za počinjene ratne zločine u BiH nije podignuta zbog uništavanja materijalnih dokaza od strane hrvatskih vlasti. 

Tužilaštvo BiH godinama bezuspešno pokušava da od vlasti u Zagrebu dobije dokumente koji pokazuju da je ratni komandant 4. gardijske brigade Hrvatske vojske Damir Krstičević, po naređenju hrvatskog vojnog i političkog vrha, naložio granatiranje civilnih ciljeva i ubistva zarobljenih srpskih civila i vojnika u Mrkonjiću i ostalih 12 zapadnokrajiških opština u kojima su hrvatske jedinice 1995. godine počinile brojne zločine. 

Od završetka rata do danas Hrvati su sakrili i uništili najveći broj dokaza koji nedvosmisleno pokazuju da je tadašnji zvanični Zagreb odgovoran za ubistva 1.644 i proterivanje više od 120.000 Srba iz zapadnog dela BiH.

- Kao komandant 4. gardijske brigade Hrvatske vojske, Krstičević je bio među prvima koji su ušli u Mrkonjić, a nakon njegovog odlaska ostao je spaljen grad i nađena masovna grobnica sa telima 181 žrtve. Nijedan dokument ili pisanu naredbu Hrvatske vojske iz tog perioda Zagreb nije želio da prosledi Tužilaštvu BiH, uprkos važećem Protokolu o saradnji tužilaštva dve zemlje - navode sagovornici. 

Da su hrvatske vlasti namerno uništile brojne dokaze o direktnoj umešanosti svih političkih i vojnih funkcionera u zločine nad Srbima u BiH nedavno je potvrdio i general Hrvatske vojske u penziji Ljubo Ćesić Rojs, čije ime je takođe na spisku od 16 generala Hrvatske vojske i HVO protiv kojih je MUP Republike Srpske još 2006. godine podnio krivičnu prijavu zbog ratnih zločina. 

Rojs je jednoj hrvatskoj televiziji priznao da je lično, postupajući po naređenju nekadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Gojka Šuška, zapalio na desetine hiljada dokumenata koji se odnose na akcije Hrvatske vojske u zapadnom delu BiH. 

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić nazvao je "monstruoznom" nedavnu izjavu aktuelnog hrvatskog ministra odbrane Damira Krstičevića da je ponosan na svoje učešće u ratu u BiH, te da bi, kako je rekao, sve to isto ponovio.

- To je stravična poruka. Najstrašnije je to da osoba koja je osumnjičena za najteže ratne zločine nad građanima ove zemlje uz najveće počasti prima ministar odbrane BiH - rekao je Kojić. 

Blic
Foto: Twitter/NeoLifeDubravko

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14:30 Serija: Suze moje sestre
15:20 Posle ručka
16:00 Vesti
16:10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18.10 Kviz: Naslovna strana
18:30 Glamur
19:00 Upoznajte Parove
19:55 Bingo
20:30 Upoznajte Parove
21:00 Ćirilica 
23:25 Parovi - Izbor pomoćnika
02:30 Parovi - Live