ISIS pustio duboko korenje na Balkanu: U ova dva grada se vrbuje najviše džihadista!

 

Stručnjaci iz američkog Centra za borbu protiv terorizma sproveli su itraživanje koje otkriva na kojim teritorijama u Evropi Islamska država regrutuje najviše boraca za borbu u Siriji i Iraku. 

Prema podacima Centra, na Starom kontinentu postoji veliki broj gradova u kojima živi veliki broj ljudi koji su idealni regrupti za Daeš, piše britanski "Independent". Prednjače gradovi sa većim migrantskim zajednicama. Analiza više od 850 stranih boraca ISIS-a koji su putovali u Siriju i Irak u periodu od 2011. do 2015. godine, pokazala je da skoro tri četvrtine ovih džihadista dolazi iz gradova odakle su poreklom i prethodni "dobrovoljci" te terorističke organizacije.

Što se Balkana tiče, najopasnija žarišta su BiH i Kosovo. Iz Bosne i Hercegovine izdvojila su se dva grada kao najveći regrutni centri džihadista: Zenica i Sarajevo. 

Najviše džihadista bilo je iz Londona — 38, zatim iz belgijskih gradova Antverpena (32) i Brisela (30). Iz španske enklave Seute bilo je 18 od analiziranih 854 terorista. 

Najviše gradova iz zapadnih zemalja odakle su džihadisti imaju Belgija (Antverpen, Brisel, Molenbek, Vilvord) i Francuska (Nica, Tuluz, Pariz i Lunel). Po dva grada gde najviše vrbuje DAEŠ imaju Britanija, Nemačka, Holandija i pomenuta Bosna i Hercegovina (Zenica i Sarajevo).

Prema podacima Centra, evropske države iz kojih dolazi najveći broj boraca DAEŠ-a su Francuska, Velika Britanija, Nemačka i Belgija. Iz Srbije su najmanje tri pripadnika Islamske države koji se bore u Siriji i Iraku, kao i iz Slovenije, dok je iz BiH čak 78 islamista! 

Britanski list prenosi da na Kosovu i u Albaniji postoje ćelije Islamske države, koje su tesno povezane sa glavešinama u Siriji i Iraku, čija naređenja slepo ispunjavaju. 

Najmanje 200 Albanaca sa Kosova privedeno je zbog veze sa ISIS-om u poslednje dve godine. najmanje 300 Albanaca sa Kosova otišlo je u Siriju i Irak kako bi se borili na strani terorista Islamske države, a 50-ak njih je u tim borbama i ubijeno. 

Blic
Foto: Twitter/businessinsider

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost