CIRKUS U HRVATSKOM SABORU: Hrvati se pop*čkali zbog Šešelja, Vučića, Nikolića...

 

Bivši ministar branitelja i poslanik SDP Predrag Matić kritikovao je premijera i lidera HDZ Andreja Plenkovića jer nije bio protiv članstva SNS u EPP. 

Plenković je rekao da je njegova stranka na glasanju u Evropskom parlamentu bila uzdržana, te da je reč o pridruženom članstvu i podsetio da Hrvatska sa Srbijom želi da reši dosta otvorenih pitanja.

- Naš stav je bio jasan i principijelan, Srbija ima dug put do EU, a SNS dug put do EPP članstva. Hrvatska će se postaviti principijelno da sva pitanja reši - kazao je Plenković, koji prvi put u parlamentu odgovara na pitanja poslanika. 

Nezadovoljan odgovorom, Matić je konstatovao da je reč o stranci premijera Vučića, koja je, kako je rekao, naslednica Šešeljevih radikala, koga je nazvao “vukovarskim krvnikom”, a za srpskog premijera da je isti kao Tomislav Nikolić i Šešelj. 

- Moje je pitanje - koji je pravi HDZ, onaj koji je zastupao oštre stavove, ili onaj koji je primio srpski SNS u HDZ-ovu evropsku političku porodicu? - upitao je Matić. 

Plenković mu je odgovorio da je bitno istaći da se radi samo o pridruženom članstvu, te da je pred Srbijom još dug put od Evropske unije. 

- Činjenica je da je ovo 2016. godina, da je EPP najveća politička snaga u Evropi, i da je Srpska napredna stranka, na čelu sa sadašnjim predsednikom vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, 2013. podnela zahtev za dobijanje statusa u EPP-u, i da se o tome odlučivalo proteklih nekoliko godina u vrlo detaljnom procesu, u okviru kojega su posebne delegacije odlazile u Beograd, razgovarale sa SNS-om i temeljno analizirale njihove ciljeve - precizirao je Plenković. 

Podsetio je da je u tim delegacijama bio i bivši ministar spoljnih poslova Miro Kovač (HDZ), preneli su hrvatski mediji. 

Podsetio je da je HDZ bila suzdržana u maju, kad je donesena odluka, a to su, kaže, ponovili na sednici političke skupštine EPP 15. Nnvembra. 

Dodao je i da je HDZ bila jedina snaga u EPP-u koja je imala takav stav. 

- Rekli smo da Srbija u procesu pregovora kroz poglavlje 23 mora rešiti niz rezidualnih pitanja iz vremena velikosrpske agresije na Hrvatsku. I pitanje nestalih, i hibridni zakon o regionalnoj jurisdikciji za ratne zločine”, ponovio je Plenković i dodao da je HDZ naznačila da moraju biti rešena i sva bilateralna pitanja koja se odnose na granicu, na prava i zaštitu manjina, kao i prava Hrvata u Srbiji. 

Matić je, međuitm, konstatovao da je HDZ trebalo da bude protiv pridruživanja HDZ-a članstvu EPP jer to, kako je rekao, SNS-u ništa ne bi promenilo. 

On je konstatovao da je HDZ izdejstvovao odlaganje prijema SNS u EPP u septembru verovatno zbog vanrednih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, a potom ironično dodao: 

- Možda niste rekli kolegama, Ðakiću, Brkiću, Medvedu, Krstičeviću, ali oni su od neki dan 'pobratimi' sa Šešeljem, Vučićem i Nikolićem. Na to mogu reći samo - mašala. 

B92
Foto: Twitter/crna_gora_mne

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Utorak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14:30 Serija: Suze moje sestre
15.20 Posle ručka
16:00 Vesti
16:10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18:10 Glamur
18:30 Kviz: Naslovna strana
19:00 Upoznajte parove
21:00 Provodadžija
22:00 Parovi - Parograf
02:30 Parovi - Live