Izvor:
14.12.2016 u 19:28
0

Milo Ðukanović poručuje: Zemlje ne treba da se BLOKIRAJU!

Bivši crnogorski premijer Milo Ðukanović istakao je danas u Beogradu da zemlje regiona ne bi trebalo da se blokiraju u napretku ka zajedničkim evropskim ciljevima.

Jasno vam je da je Crna Gora protv bilo kakve blokade kada je u pitanju strateški interes svih zemalja našeg regiona, a to je napredak ka zajedničkim evropskim ciljevima", rekao je on u izjavi novinarima pred snimanje emisije „Okruženje".

Dodao je da zato veruje da će taj problem biti prevaziđen, a Crna Gora kao država koja je, kaže, sada najodmaklija na tom putu ka evropskom cilju, uvek je spremna da sva svoja iskustva, pre svega dobru nameru, podeli sa svima, uključujući i Srbiju, da pokušamo da doprinesemo postizanju dobrog tempa svih zemalja regiona“,

Ðukanović je ocenio da je najveći problem regiona ekonomska zaostalost.

„Ja sam neko ko je ubeđen da su svi problemi koje vidimo na površini, posledica jednog tragičnog, viševekovnog ekonomskog zaostajanja svih zemalja regiona. Mi ne možemo taj problem rešiti ako ne otkrijemo tu dimenziju današnjeg stanja“, naglasio je on.

Ðukanović je izrazio strepnju da zemlje regiona to nisu dovoljno dobro uradile u prethodnom periodu, a da ni EU to nije sagledavala u potrebnoj meri.

Mislim da smo napravili izvestan korak i da je sada potrebno istrajati na evropskoj politici, a posebno je važno da Unija istraje na toj politici, jer se ona suočava sada sa mnoštvo svojih problema zbog čega preti opasnost da politika proširenja i odnos prema Zapadnom Balkanu padne u drugi plan“, ukazao je on.

Upitan za odnos prema NATO, Ðukanović je rekao da je ključni problem Zapadnog Balkana nestabilnost i da bez rešavanja tog problema nećemo moći ni da se ozbiljnije u kontinuitetu posvetimo pitanju prevazilaženju dubokog jaza ekonomske zaostalosti svih zemalja regiona.

Po našem viđenju između integracije i stabilnosti Zapadni Balkan je znak jednakosti. Naše uverenje je da je integracija drugo ime za stabilnost.Zato idemo snažno putem integracije i u NATO i EU. Razumemo da određene države, Srbija ima izvesnu rezervu, i jako je dobro da prema toj rezervi, kada je reč o NATO integraciji, svi imaju puno razumevanje, posebno NATO. Svako ima pravo na svoj izbor“, poručio je on.

Ðukanović je podvukao da je uverenje Crne Gore da će jedina poudzana budućnost svih zemalja regiona biti u punoj evropskoj i evroatlanstkoj integraciji.

Tanjug
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter