Izvor:
15.12.2016 u 18:20
0

Stipe Mesić kuka: Kako će Hrvatska SAMA protiv Srbije i SVIH članica EU?!

Izgleda da hrvatske vlasti tek treba da nauče da se ne isplati biti na suprotnoj strani u odnosu na 27 drugih članica Evropske unije, a i nekadašnji hrvatski predsednik Stjepan Mesić, koji je juče boravio u Beogradu, ocenio je da je pomenuta blokada običan „eksces”.

Izgleda da hrvatske vlasti tek treba da nauče da se ne isplati biti na suprotnoj strani u odnosu na 27 drugih članica Evropske unije, a i nekadašnji hrvatski predsednik Stjepan Mesić, koji je juče boravio u Beogradu, ocenio je da je pomenuta blokada običan „eksces”.

– Smatram da se bilateralna pitanja mogu i moraju rešiti između dve strane, a da li će biti pritisaka Brisela, to je pitanje vremena. Smatram da se radi o ekscesnoj situaciji koja će biti rešena, jer ništa ne može zaustaviti evropsko udruživanje – poručio je Mesić novinarima na okruglom stolu „Novi evropski projekat”.

Hrvati sad traže 186 udžbenika

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov ocenio je da bi Srbija trebalo da izda 186 udžbenika za sve nivoe obrazovanja na hrvatskom jeziku i da je to najbolji način da bude otvoreno poglavlje 26, posvećeno obrazovanju, odnosno da Hrvatska povuče blokadu.

Naravno, ni ovoga puta nije mogla da se izbegne „čokoladna afera”, pa je Mesić kroz smeh odgovorio „kako voli čokoladu, bez obzira na proizvođača”, a na pitanje hoće li mu predsednica Kolinda zameriti što pije srpsku vodu se samo nasmejao.

Dejan Jović, profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu, primetio je da „jedna zemlja koja blokira je skoro kao nijedna”.
– To pogotovo važi ako je ta zemlja među onima koje nisu suviše moćne, ili koje kao Hrvatska imaju možda i neke specifične animozitete prema objektu njihovih politika, u ovom slučaju prema Srbiji – rekao je Jović.

Da vlast u Hrvatskoj i pored svih kritika ne odustaje od saplitanja Srbije u pregovorima sa EU potvrdila je ponovo juče Kolinda Grabar Kitarović. Ona je izjavila da su optužbe iz Srbije na račun Hrvatske zbog hrvatske blokade pregovora Srbije sa EU „sasvim neprihvatljive” i da „hrvatski potez ne znači neprijateljstvo prema Srbiji”. Kolinda Grabar Kitarović je rekla da je „neprihvatljivo da se Hrvatska naziva svakojakim imenima – ‘fašistoidnom, ustašoidnom’, i slično”.

– U Hrvatskoj nema ustaštva i takva agresivna retorika Srbije, rekla bih čak i retorička agresija na Hrvatsku, samo je distrakcija od činjenice da Srbija u ovom trenutku jednostavno nije spremna kada je reč o ispunjavanju kriterijuma. Mi ne tražimo ništa drugo nego da se ispune kriterijumi koje je Srbija preuzela – rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Selaković: Susedi su uplašeni

Član Predsedništva SNS-a Nikola Selaković ocenio je da strah Hrvatske ispoljen u blokadi poglavlja 26, o obrazovanju i kulturi, u pregovorima sa EU predstavlja dokaz da Srbija postaje moderna i ugledna država, koja je glavno sidro stabilnosti trusnog balkanskog regiona.

Malovićeva: Vučići su Srbi, ali ne znači da su četnici

Članica Predsedništva SNS-a Vladanka Malović juče je najoštrije osudila brutalnu hajku koja predstavnici hrvatske vlasti, političari i mediji vode protiv Aleksandra Vučića. Ona je osudila i prostačke napade na Vučićevu porodicu, koju hrvatski mediji nazivaju četničkom. – Istine radi, želim da kažem da u njegovoj porodici niko nikada nije bio četnik, a jesu bili Srbi, koji su zaklani i pobijeni, samo zato što su Srbi – zaključuje Malovićeva.

Alo
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter