Izvor:
25.12.2016 u 03:59
0

Krvoproliće (ni)je moglo biti sprečeno: Ovaj čovek je nagovorio Izetbegovića da odbije sporazum i time otvorio Bosni VRATA PAKLA!

Aktuelni predsednik Sabora Islamske zajednice BiH Hasan Čengić savetovao je Aliju Izetbegovića da odbije mirovni sporazum sa Srbima.

To za “EuroBlic” tvrdi stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević, komentarišući izjavu bošnjačkog akademika Muhameda Filipovića da je istorijsku šansu za sprečavanje rata Izetbegović prokockao na nagovor “nekog iz SDA”.

Galijašević tvrdi da mu je pokojni Adil Zulfikarpašić, jedan od vodećih bošnjačkih intelektualaca i neposredni učesnik predratnih pregovora sa srpskom stranom, jednom prilikom rekao da je Hasan Čengić bio taj koji je imao presudan uticaj na Izetbegovića da odbije već dogovoreni sporazum.

– S obzirom da je Čengić bio angažovan na švercu oružja te da je zbog dovlačenja mudžahedina u BiH dospeo na američku “crnu listu” – nema razloga da sumnjam u ono što mi je Zulfikarpašić rekao – kaže Galijašević.

U intervjuu za televiziju N1 Muhamed Filipović je, između ostalog, detaljno opisao kako su propali pregovori o sprečavanju rata u BiH koje su sa tadašnjim srpskim rukovodstvom vodili on i Zulfikarpašić.

– Nikola Koljević, Momčilo Krajišnik i Radovan Karadžić su nam rekli da ništa ne mogu rešiti bez Slobodana Miloševića i onda smo otišli kod njega. Milošević je prihvatio sve zahteve koje smo postavili, a to su apsolutno teritorijalno jedinstvo i integritet BiH, da BiH ne može i neće biti uvučena u rat i, treće, da Srbija otvori mogućnost uspostavljanja mira s Hrvatskom. Zamisao je bila da predsednik države bude Bošnjak, zapovednik armije da bude Bošnjak i da BiH bude jedinstvena armijska oblast, odnosno da svi Bosanci služe armiju u BiH – ispričao je Filipović.

Međutim, šansa za istorijski sporazum je propala jer je “neko iz SDA”, prema Filipovićevim rečima, iste noći telefonirao Izetbegoviću i savetovao ga da odbaci dogovoreno.

– Alija mi nikad nije želeo reći ko je to uradio. Najmanje deset puta sam ga pitao ko je to učinio, jer smo mogli proći bez rata. To je veliki zločin koji naša politika mora opravdati – istakao je Filipović.

Čengić: Istražiti Hasanovu ulogu

Jedan od osnivača SDA Muhamed Čengić za “EuroBlic” potvrđuje da je rat mogao biti izbegnut da je Izetbegović pristao na dogovor.

– Bio sam aktivno uključen u te pregovore tako da i danas tvrdim da je Alija napravio katastrofalnu grešku. Ne znam kakvu je ulogu u svemu tome odigrao Hasan Čengić, ali bi vredelo istražiti – kaže Čengić.

Anđeo i đavo

Komentarišući tvrdnje bošnjačkih radikala da bi dogovor sa Miloševićem predstavljao “sklapanje pakta sa đavolom”, Muhamed Filipović se osvrnuo na potpisivanje Dejtonskog sporazuma.

– Da li je to Milošević u međuvremenu prestao biti šejtan i postao melek – zapitao se Filipović.

Blic
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter