Izvor:
05.02.2017 u 02:05
0

Popustili pred DEMONSTRANTIMA: Rumunska vlada povukla SPORNU UREDBU!

Rumunska vlada povukla je spornu uredbu kojom se dekriminalizuju mnogi slučajevi korupcije, izjavio je večeras Kalin Taričeanu, lider stranke ALDE, manjeg koalicionog partnera vladajućih socijaldemokrata, a to je potvrdio i rumunski premijer Sorin Grindeanu.

-Ovo (se dešava) zato što nemamo šta da krijemo – rekao je on za privatnu televiziju RomaniaTV, prenosi Rojters.

Građani Rumunije od usvajanja uredbe danima su protestovali u nekoliko gradova, naravno u najvećem broju u prestonici.

Čak i večeras u Bukureštu se okupilo oko 20.000 demonstranata koji su došli do zgrade parlamenta gde su pokušali da naprave živi lanac.

To im, međutim, nije pošlo za rukom, navodi rumunska agencija Adjerpres, dodajući da ih čuva veliki broj pripadnika žandarmerije.

Tokom prvih demonstracija u Bukureštu, došlo je do sukoba građana i policije, ali su kasniji protesti prošli mirno.

Sporna uredba vlade podrazumevala je i nacrt zakona za pomilovanje osuđenih osoba, kritikovana je kao najveće odstupanje od antikorupcijskih reformi, od 2007. godine, kada je Rumunija postala članica EU.

Ujedno, njom bi bila omogućena dekriminalizaciju prekršaja u vezi sa zloupotrebom vlasti, u kojima iznosi ne prelaze 200.000 leja (48.000 dolara).

Izvor:Blic.rs
Foto:Twitter/Roman Mandru

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter