Izvor:
06.02.2017 u 20:47
0

Elektroprivreda BiH o EKOLOŠKOJ KATASTROFI Jablaničkog jezera: Nismo krivi za alarmantno stanje!

Jablaničko jezero u Bosni i Hercegovini u poslednjih mesec dana preživljava ekološku katastrofu, voda je potpuno nestala, a time i celokupno riblje bogastvo, a kao uzrok bh mdiji su naveli nenajavljeno isuštanje na obližnjoj brani, što je, kako se navodi, uradila Elektroprivreda BiH.

Ribari kažu da je Elektroprivreda pustila vodu pre 40 dana bez ikakvog prethodnog obaveštenja, te da je nestalo dva miliona ribljih jedinki, a poribljavanje je trajalo decenijama.

U saopštenju Elektroprivrede BiH se, međutim, navodi da je period od septembra do kraja prošle godine, kao i januar 2017. godine, karakterišu se kao hidrološki izuzetno sušni periodi, što je imalo direktnog odraza na stanje prirodnih dotoka vode na slivu rijeke Neretve, kao i na stanje zaliha vode u akumulaciji HE Jablanica.

"JP Elektroprivreda BiH je bez obzira na ove okolnosti vršila uredno snabdijevanje kupaca električnom energijom, ali i neprekidno obezbeđivala propisano ispuštanje vode nizvodno od svojih akumulacija", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je zbog veoma niskih temperatura u januaru ove godine i obezbeđenja potrebnih količina električne energije, došlo do pada kote akumulacije HE Jablanica.

"Međutim, ni u ovakvim okolnostima nije ugroženo propisano ispuštanje vode, niti enormno pražnjenje akumulacije u druge namjene, osim potrebe za podmirenjem potreba elektroenergetskog Sistema", navodi se u saopštenju.

Ističu da kroz obezbeđenje propisanog ispuštanja vode nizvodno od akumulacije HE Jablanica, kao i nizvodno od akumulacija HE Grabovica i HE Salakovac, JP Elektroprivreda BiH nije uzrokovala ekološku katastrofu.

"Povoljan hidrološki razvoj u poslednjih nekoliko dana rezultirao je povećanjem kote akumulacije HE Jablanica za 5 metara. Dalje povećanje kote očekuje se u narednom periodu. Slične hidrološke prilike bile su karakteristične i za 2012. godinu. Ni u tom periodu aktivnostima JP Elektroprivreda BiH nije bila ugrožena flora i fauna Jablaničkog jezera, odnosno, riblji fond je u potpunosti sačuvan", zaključuje se u saopšenju.

Tanjug
Foto:Twitter/radiosarajevo/ hc_bosnian

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter