Izvor:
15.02.2017 u 13:55
0

BRAĆA PO ORUŽJU: Dok se zemlje bivše Jugoslavije prepucavaju, nećete verovati u kojoj delatnosti im saradnja cveta!

U jeku novih političkih tenzija i teških reči između zemalja bivše Jugoslavije, zanimljivo je da saradnja u oblasti namenske industrije cveta.

Bruno Bojić, predsednik Spoljnotrgovinske komore BiH, kaže kako je saradnja na izuzetnom nivou i da se svakodnevno unapređuje, ali da velika prilika leži u zajedničkom nastupu na svetskom tržištu.

– Moramo da sednemo za sto i da vidimo šta možemo da kao zajednički i gotov proizvod ponudimo tržištima gde neka od zemalja regiona ima preferencijalni tretman ili gde će, primera radi, biti kvalitetnije primljen nego na nekom trećem tržištu – kaže on.

Kao primer navodi pregovore predstavnika Srbije i BiH, a koji se vode sa Saudijskom Arabijom.

– Bili smo tamo i ponudili nešto što možemo zajednički da proizvodimo. Nadam se da će od tog posla biti nešto. Na privrednicima i proizvođačima je da sednu i da se dogovore – kazao je Bojić.

Goran Radivojac, ekonomski analitičar iz Banjaluke, zajedničke poslove vidi u oružju iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka koje se i dalje koristi na ratištima u svetu, a kojem je potrebno osavremenjavanje.

Prema njegovoj oceni, po tom pitanju trebalo bi sarađivati sa Srbijom, koja je najbolja u tome, a deo posla mogao bi se naći za preduzeća iz Republike Srpske, koja za razliku od onih u Federaciji nikako ne mogu da stanu na noge.

– Jasno je da ne možemo remontovati avione četvrte generacije, ali s postojećim postrojenjima možemo da pariramo konkurenciji. Postoji iskustvo i dosta zajedničkih proizvoda koji su razvijeni u prethodnoj državi – kazao je Radivojac.

Inače, podaci Spoljnotrgovinske komore BiH pokazuju da je u namenskoj industriji BiH izvozila najviše u Egipat, Saudijsku Arabiju, SAD, Pakistan, Bugarsku, Maleziju, Srbiju, Avganistan, Tursku i Švajcarsku.

Sputnjik
Foto: Pixabay
YouTube Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter