Izvor:
26.02.2017 u 19:14
0

Da li je na pragu propast Makedonije? EVO ŠTA DONOSI FORMIRANJE NOVE VLADE!

Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije /SDSM/ Zoran Zaev zatražiće sutra od predsednika Makedonije Đorđa Ivanova mandat za formiranje vlade.

Evropski komesar za proširenje i susedstvo Johanes Han pozvao je predsednika Makedonije Djordja Ivanova da mandat za sastav nove makedonske vlade da lideru najuticajnije opozicione SDSM Zoranu Zaevu, nakon što je ta partija objavila da je obezbedila većinsku podršku u parlamentu.

"Kako je SDSM prikupio dovoljan broj potpisa, mi očekujemo naredni korak. Od predsednika (Ivanova) sada očekujemo da mandat za sastav nove vlade da stranci koja je obezbedila većinu u parlamentu, što je u skladu sa Ustavom", poručio je Han, prenela je MIA.

Zaev je obezbedio potpise 67 poslanika. Osim 49 potpisa poslanika iz svoje stranke, dobio je podršku albanskih političkih formacija – 10 potpisa od Demokratske unije za integraciju /DUI/, pet od pokreta "Besa" i tri od Alijanse za Albance.

Glavni odbor SDSM-a juče je odlučio da Zaev bude mandatar za sastav nove vlade. Politički analitičari ne isključuju mogućnost da makedonski predsednik ne uruči mandat Zaevu, posebno posle sinoćnje posete Ivanovu lidera VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog, koji prethodno nije uspio da obezbedi većinu za sastav vlade.

Analitičari smatraju da će Makedonija, u slučaju da Ivanov ne uruči mandat Zaevu, ući u ustavnu krizu.

Dragomir Anđelković, za naš portal kaže da je zaprepašćen stanjem u Makedoniji.

Zaev je postigao kompromisa sa Albancima. Ali, ono što je zabrinjavajuće jeste to što su Makedonci dozvolili da im Albanci budu jezičak na vagi. Albanci su se profilisali kao važan faktor. Čitava ova situacija gotovo dovodi do urušavanja države. Ono što bi sada trebalo da urade makedonski blokovi jeste da sednu i nađu rešenje i formiraju Vladu nacinalnog jedinstva. Ostali scenariji mogu biti pogubni – zaključio je Anđelković.

Pristalice VMRO-DPMNE već se mobilišu, a sjedišta opštinskih odbora SDSM-a lome širom Makedonije.

U skopskom kvartu Đorče Petrov osvanule su antialbanske parole sa pozivom za nasilje, a grafita ima i u drugim delovima zemlje.

Politički analitirač Jove Kekenovski za portal "Faktor" kaže da su uvrede i najave za destabilizaciju "još jedan korak očajnika i beskrupuloznih političkih monstruma koji, ko zna koji put, pokušavaju da za lično spasavanje žrtvuju nedužne ljude usmeravajući pažnju na pitanja federalizacije i jezika".

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 11. decembra VMRO-DPMNE osvojila je 51 mandat, SDSM 49, Demokratska unija za integraciju /DUI/ 10, albanska stranka Besa pet, Alijansa za Albance tri i Demokratska partija Albanaca dva poslanička mesta.

Happytv.rs/Srna
Foto:Twitter/BlogTV_Bot/ Twitter/ZhurnalMK

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter