Izvor:
01.03.2017 u 21:40
0

BAKIR SLAVI UBISTVO SRBINA KAO PRAZNIK: Dodik poručio da je za Srpsku 1. mart najcrnji dan! (VIDEO)

U Federaciji BiH je danas neradan dan zbog obeležavanja Dana nezavisnosti, praznika koji Republika Srpska ne priznaje.

Referendum o izlasku BiH i SFRJ održan je 29. februara i 1. marta 1992, koji su Srbi mahom bojkotovali, a na izjašnjavanje su izašli uglavnom Hrvati i muslimani koji su se većinski izjasnili za demokratsku nezavisnu BiH.

Na današnji dan je na Baščaršiji ubijen srpski svat, čime je praktično i počeo rat u Bosni.

Zemlje članice tadašnje Evropske zajednice su 6. aprila 1992. godine, a dan kasnije i Sjedinjene Američke Države priznale Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu.

Republika Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine postala članica Organizacije ujedinjenih naroda.

Skupština Republike BiH je 28. februara 1995. u Sarajevu donela odluku kojom je 1. mart proglašen Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Ukaz o proglašenju zakona kojim se 1. mart proglašava Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine i državnim praznikom potpisao je tadašnji predsednik Predsedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović 6. marta 1995. godine, neposredno nakon okončanja krvavog rata i tačno tri godine nakon što je Republička izborna komisija Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine potvrdila rezultate referenduma o određivanju statusa Bosne i Hercegovine.

Dan nezavisnosti je prvi put proslavljen 7. aprila 1995. godine.

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, izjavio je da je 1. mart provokacija i uvreda, te da taj datum za Srbe nije praznik, niti će ikada biti.

– Za Srbe je to bio crni dan, jer je na Baščaršiji ubijen srpski svat. Crn je dan jer se našao neko da puca na svatove i ubije srpskog svata. Prvi mart znači i poruku drugima da moraju da prihvate majorizaciju i tutorstvo i da je mišljenje samo jedne strane, onako kako oni to žele, tačno – rekao je Dodik na pitanje Srne da prokomentariše obeležavanje 1. marta koji se u delu Federacije BiH slavi kao "dan nezavisnosti BiH".

On je naglasio da upravo zahtev bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića za reviziju presude po tužbi protiv Srbije najslikovitije govori o tim namerama.

– Srbi iz tadašnje BiH nisu bili za njeno izdvajanje iz Jugoslavije i srpski narod nije učestvovao na referendumu o samostalnosti i nezavisnosti BiH održanom 1992. godine, a politički predstavnici srpskog naroda nikada nisu dali niti će dati saglasnost da se 1. mart proglasi bilo kakvim danom u BiH – poručio je predsednik Srpske.

On je naglasio da je taj uporni pokušaj nametanja koji dolazi iz Sarajeva dokaz da BiH kao takva ne može da egzistira i da opstane.

– Republika Srpska će nastaviti da slavi svoje praznike, ali ne želi da joj neko nameće tuđe, pogotovo ne Bakir Izetbegović i njegovi istomišljenici koji vrše “talibanizaciju” politike u BiH – naglasio je predsednik Republike.

Tanjug'Srna
Foto: Youtoube Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter