Izvor:
01.03.2017 u 23:35
0

Preokret u Makedoniji: PREDSEDNIK IVANOV NE DA MANDAT ZA VLADU SA ALBANCIMA!

Uprkos svim pritiscima međunarodne zajednice na Ðorđa Ivanova da mandat za sastav nove vlade da lideru SDSM Zoranu Zaevu, koji je prikupio 67 poslaničkih potpisa, šest više od neophodnih 61, dan uoči posete šefice EU diplomatije Federike Mogerini Skoplju, makedonski predsednik je odbio to da učini.

Ovo odbijanje Ivanova ođeknulo je kao bomba, sudeći po naslovima domaćih i inostranih elektronskih medija, a suština je odluke Ivanova da, kako je rekao, ne može da da mandat nekome ko ugroževa nezavisnost i suverenitet Makedonije.

Davanje mandata za sastav nove vlade Zaevu, od Ivanova su tražili evropski komesar Johanes Han i Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Ivanov je pritom pre svega istakao da je reč o platformi albanskih partija, kojima su one uslovile podršku Zaevu.

Albanci su, naime, platformu za podršku novoj makedonskoj vladi doneli još u januaru uz podršku zvanične Tirane, pa se taj dokument u Skoplju još naziva "Tiranska platforma".

Reč je o platformi koju su usvojile tri albanske partije DUI, pokreta Besa i koalicije Alijansa za Albance, a kojom se, između ostalog, traži uvođenje albanskog kao službenog jezika, rešavanje spora oko imena Makedonija, otvaranje debate o zastavi, himni i grbu Makedonije, kao i ravnomerna zastupljenost Albanaca u državnim strukturama.

Poziva se i na usvajanje rezolucije o Sobranju kojom se, kako se tvrdi, osuđuje "genocid nad albanskim narodom u Makedoniji" u periodu 1912. do 1956. godine, prenela je makedonska televizija Telma.

Platforma podrazumeva sedam glavnih tačaka, među kojima se ističe da Albance treba smatrati konstitutivnim narodom Makedonije.

Zahteva se i upotreba albanskog jezika na svim državnim nivoima, kao i da u Ustavu treba da stoji da su zvanični jezici Makedonije "makedonski sa svojim ćiriličnim pismom i albanski sa svojim alfabetom".

Albanci zahtevaju i debatu o zastavi, himni i nacionalnim simbolima, "tako da oni odražavaju multietničnost društva i entičku jednakost".

Takođe, Albanci traže i stvaranje "integrisanog graničnog upravljanja" na granicama sa Kosovom i Albanijom, što se može protumačiti kao pokušaj stvaranja "velike Albanije".

Eksperti su zahtev za dvojezičnost okarakterisali kao "nebulozan i antiustavan predlog", kao i da je ta platforma "ozbiljan udarac na jedinstvo Makedonije, uništavanje koncepta civilnog društva i restauraciju nacionalnih pozicija što dovodi do bujanja nacionalizma".

Pitanje "dvojezičnosti" je okarakterisano i kao prvi korak ka federalizaciji i rasparčavanju države, kao i da Makedonija nikada ne bi mogla da bude dvonacionalna država, pošto u njoj žive i građani drugih nacionalnosti.

Tanjug.rs
Foto: arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter