Izvor:
02.03.2017 u 01:51
0

ŠOK: Hrvati se odriču državljanstva da bi dobili srpsko!

Državljani Hrvatske masovno se odriču hrvatskog državljanstva i to najviše radi sticanja srpskog, zatim norveškog i holandskog.

U zadnjih 20 godina iz hrvatskog državljanstva je otpušteno 86.746 osoba, a u istom periodu državljanstva se odreklo njih 606.

Samo tokom prošle godine iz hrvatskog državljanstva otpuštene su 153 osobe, a 25 ljudi se odreklo državljanstva “Lijepe njihove”. Najčešće ga se odriču radi sticanja državljanstva Srbije, Norveške i Holandije.

Kod podnošenja zahteva nisu dužni da navedu zašto su se odlučili na takav korak, ali najčešći razlozi za odricanje od hrvatskog državljanstva su zapošljavanje u državnoj službi neke druge zemlje. Da biste se ispisali iz državljanstva, morate zadovoljavati određene uslove, a sve to ima i svoju cenu, koja nije mala.

Ističu kako otpust iz hrvatskog državljanstva ne možete dobiti ako se protiv vas u Hrvatskoj vodi kazneni postupak zbog dela za koje vas terete po službenoj dužnosti ili ako ste u Hrvatskoj osuđeni na kaznu zatvora sve dok tu kaznu ne odslužite.

– Zahtev za prestanak hrvatskog državljanstva mogu podneti oni koji uz hrvatsko poseduju i strano državljanstvo ili im strana država garantuje prijem u njihovo državljanstvo pod uslovom prestanka hrvatskog državljanstva – kažu iz HR MUP-a.

Oni koji su već odselili iz Hrvatske zahtev mogu podneti i putem diplomatske misije ili konzulata Hrvatske u zemlji u kojoj žive.

U slučaju pozitivnog rešenja o otpustu ili odricanju, naplaćuje se taksa u iznosu od 2.520 kuna, što bi bilo 40.320 dinara.

Uz obrazac zahteva za prestanak hrvatskog državljanstva s upitnikom treba priložiti i biografuju, izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o državljanstvu, važeću identifikacijsku ispravu i dokaz stranog državljanstva

Izvor: Telegraf.rs
Foto: Twitter/Maya_Papayaya

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter