Izvor:
06.03.2017 u 03:20
0

TERORISTI OVK SPREMAJU KRVOPROLIĆE: Srbija i ceo Balkan ugroženi velikoalbanskim paklenim planom!

Lider makedonskih Albanaca Ali Ahmeti nakon dogovora sa albanskom ministarkom odbrane Mimi Kodeli u Strugi objavio da ima plan B za sastav albanske vlade u Skoplju… Bezbednjaci upozoravaju da bi to moglo da znači da će okupiti saborce iz OVK, čiji je bio osnivač, i da će izazvati krvoproliće.

– Teroristi Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) spremaju krvave sukobe u Makedoniji ukoliko predsednik Đorđe Ivanov ne popusti i ne da mandat za formiranje vlade albanskoj marioneti Zoranu Zaevu – upozoravaju bezbednosni zvaničnici iz Skoplja.

Oni navode da je to plan B, koji je u petak najavio lider najveće albanske partije u Makedoniji Demokratske unije za integracije (DUI) Ali Ahmeti nakon dogovora s albanskom ministarkom odbrane Mimi Kodeli.

Kumanovski scenario

Kodelijeva je, naime, samo dva dana nakon što je Ivanov, uprkos pritiscima Zapada, odbio da poveri mandat za formiranje vlade lideru Socijaldemokratskog saveza za makedoniju (SDSM) Zoranu Zaevu, brže-bolje otputovala u Makedoniju. Ona se s Ahmetijem u petak ujutru sastala u Strugi.

Njih dvoje su imali sastanak iza zatvorenih vrata u prostorijama Međunarodnog univerziteta, nakon čega su razgovarali sa studentima. Odmah nakon toga Ahmeti je izašao u medije sa izjavom da ima rezervni plan ukoliko Ivanov ne bude pristao na albanski ultimatum o formiranju makedonske vlade.

Lavrov: Tači pravi haos na Balkanu

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u petak je ponovo upozorio da je mešanje Zapada u pitanja Makedonije poprimilo ekstremne oblike, napominjući da se spoljnim silama u tome pridružio i predsednik lažne države Kosovo Hašim Tači.

– To je samo još jedan dokaz da je kvazidržava Kosovo jedan od glavnih izvora nestabilnosti u regionu Balkana. Predsednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači pridružio se zvaničnicima EU pozivajući makedonske Albance da uzmu svoja prava u svoje ruke u skladu s projektom "velike Albanije" koji obuhvata prostrane oblasti u izvesnom broju balkanskih država – istaknuto je u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Rusije.
Dodaje se i da bi makedonski narod trebalo da sam odluči o svojoj budućnosti.

– Uprkos svim manipulacijama, makedonska opozicija, koju otvoreno podržavaju EU i SAD, morala je da se suoči s porazom. Vladajuća partija je na izborima 11. decembra 2016. osvojila većinu glasova – navelo je ministarstvo.

– Imamo plan B. O tome ćemo razgovarati na sastanku vrha stranke – rekao je Ahmeti, ali nije želeo da otkrije detalje tog plana.

Međutim, izvori iz makedonskih bezbednosnih krugova upozoravaju da Ahmeti sprema krvoproliće.

– Ne treba zaboraviti da je Ahmeti bio osnivač OVK i bivši vrhovni komandant njene frakcije u Makedoniji Oslobodilačke narodne armije (ONA), koja je izazvala rat 2001. To znači da ima iskustva u mobilisanju militanata i sasvim sigurno ima mogućnosti da ih naoruža – navodi izvor iz bezbednosnih struktura u Skoplju.

On dodaje da je Ahmeti i dalje u vezi sa starim saborcima, a budući da ima podršku Tirane i Prištine, ne bi mu bilo teško da ponovo okupi armiju.

– Čuli smo Edija Ramu i Hašima Tačija, koji prete ratom Makedoniji ukoliko njihova vlada ne bude napravljena u Skoplju. Zbog toga sumnjamo da njihovi teroristi planiraju napad poput onog koji su izveli u maju 2015. u Kumanovu. Tada je policiji i vojsci trebalo pet dana da očisti grad i okolinu od militanata OVK – navode izvori iz bezbednosnih kruga.

Stručnjaci, međutim, upozoravaju da bi sada sličan napad kao u Kumanovu bio mnogo krvaviji i da bi se verovatno proširio na ceo severozapad Makedonije, gde ima najviše Albanaca.

– Novo Kumanovo moglo bi da dovede do šireg sukoba nalik onome iz 2001. Problem je, međutim, što se ovoga puta on ne bi završio brzo, već bi se proširio na ceo Balkan. Albanci očigledno ne odustaju od ideje "velike Albanije", te su zbog toga ugrožene i Srbija, Crna Gora i Grčka – smatraju analitičari.

Po svaku cenu

O tome da Albanci spremaju nasilni scenario za preuzimanje vlasti u Makedoniji govore i izjave njihovog piona Zorana Zaeva.

Nova Sirija ili Irak

Američki analitičar Tod Vud je u analizi za "Vašington tajms" naveo da bi Balkan mogao da bude poprište rata kakav je viđen u Iraku i Siriji ukoliko SDSM Zorana Zaeva napravi vladu u Skoplju.
– Svako ko poznaje istoriju Balkana zna da je taj region prepun plemena i frakcija koji se sukobljavaju s vremena na vreme vekovima unazad. Poslednja plemenska područja u kojima je vlada SAD intervenisala jesu Irak i Sirija. Te operacije se nisu završile dobro, pa Evropa plaća cenu dolaskom miliona izbeglica na Stari kontinent. Taj scenario bi opet mogli da vidimo ukoliko SDSM, koji podržavaju Albanci, pobedi u bici za vlast koja se trenutno odigrava u Skoplju – piše Vud.

On je u petak rekao da će Ivanov po svaku cenu morati da mu da mandat za formiranje vlade.

– Đorđe Ivanov MORA da poništi svoju odluku i da poštuje ustav. Tu je sve jasno kao dan. Smešni su svi izgovori da mi ne da mandat – rekao je Zaev, koji je odbacio mogućnost organizovanja novih parlamentarnih izbora.

Podsetimo, Ivanov je u sredu odbio da poveri mandat za formiranje vlade Zaevu, čija je SDSM na izborima 11. decembra bila drugoplasirana. Zaev je zajedno sa albanskim strankama prikupio 67 poslaničkih potpisa, šest više od neophodnih 61.

Problem je u tome što je Zaev pristao na sve albanske uslove koje diktira Tirana, a među njima je i da albanski jezik bude izjednačen s makedonskim na teritoriji cele zemlje. Makedonci smatraju da bi tako izgubili identitet i da je to uvod u podelu zemlje.

Makedonci bi želeli da na čelu države vide bivšeg premijera Nikolu Gruevskog, čija je koalicija VMRO-DPMNE dobila najviše glasova na izborima. On je prvobitno dobio mandat za formiranje vlade, ali je odbio da prihvati albanske uslove, zbog čega su se Albanci okrenuli Zaevu.

Informer
Foto: Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter