Izvor:
06.03.2017 u 19:55
0

Dodik zapretio: AKO KOSOVO POSTANE ČLAN UN, TRAŽIĆU ISTO I ZA REPULIBKU SRPSKU!

http://images.happytv.tv/var/resizes/Informativa/dodik-telemaster.jpg?m=1474910395

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da, ako Kosovo postane punopravni član međunarodnih organizacija kao što je UN, onda će i Republika Srpska obavezno preduzeti korake u tom pravcu.

"Riječ je o međunarodnom priznanju. Kosovo i Republika Srpska odličan su primjer dvostrukih standarda Zapada", rekao je Dodik za ruski list "Izvestija".

Navodeći da bi Republika Srpska mogla funkcionisati u BiH u skladu sa izvornim Dejtonskim sporazumom, Dodik je napomenuo da je Srpska nezadovoljna svojim praktičnim statusom u BiH, zbog revizije tog sporazuma tokom mnogih godina, što izaziva nezadovoljstvo naroda.

"Osim toga, postoji ogroman pritisak Zapada na Republiku Srpsku. Želim da istaknem da mi nismo avanturisti, zalažemo se za mir i stabilnost, ali želimo da riješimo pitanje našeg statusa i naših prava", istakao je Dodik.

Ističući da Zapad nije spreman da prizna krivicu za kršenje Dejtonskog sporazuma najčešće u korist muslimana u BiH, Dodik je napomenuo da traži da se preispita takva politika, te da će SNSD, čiji je predsjednik, na proljeće naredne godine na stranačkom kongresu razmotriti dokle se sa tim stiglo.

"Osim političkog dijaloga sa Zapadom i predstavnicima u BiH, mi drugih instrumenata nemamo", rekao je Dodik.

Komentarišući mogućnost ujedinjenja Srba u jednu državu u istoriskoj perspektivi, Dodik je podsjetio na velika stradanja Srba u 20. vijeku, ističući da je srpski narod razdijeljen /u više država/, te da je potrebno sačiniti koncepciju integrativnih procesa Srba.

"To je zadatak srpske političke elite za sljedeći vijek – raditi na integraciji srpskog naroda", istakao je Dodik, koji je izrazio sumnju da bi EU mogla da bude izlaz za integraciju Srba, navodeći da Uniji prijeti raspad.

Na pitanje mogu li Srbi na Kosovu računati na podršku Republike Srpske u slučaju sukoba u južnoj srpskoj pokrajini, Dodik je istakao da se jedinstvo Srbije i Republike Srpske ne dovodi u sumnju i da Srpska na isti način doživljava problem Kosova kao i Srbija.

"Nadam se da sada oružani sukob nije moguć. A ako govorimo o nekim hipotetičkim situacijama, uvijek ćemo biti zajedno sa Srbijom", rekao je Dodik.

On je dodao da su aktivnosti Republike Srpske u BiH usmjerene na nepriznavanje Kosova.

"Zapad je prekršio međunarodno pravo u slučaju Kosova i sprovodi sasvim drugačiju politiku prema Kosovu i Republici Srpskoj, iako je, generalno, riječ o sličnim primjerima", rekao je Dodik.

Govoreći o očekivanjima od politike novog američkog predsjednika Donalda Trampa i da li planira sa njim susret, Dodik je rekao da je Srpska za normalizaciju odnosa sa SAD i da je spremna da vodi dijalog sa Amerikancima i razmatra bilo koja pitanja.

Na pitanje da li Republike Srpska, u okviru BiH, želi da doprinese obnavljanju dijaloga između Moskve i Vašingtona, Dodik je rekao da pozdravlja svako poboljšanje odnosa između Rusije i SAD, ali da tim državama nisu potrebni posrednici.

"Kada se govori o mjestu mogućeg susreta Vladimira Putina i Donalda Trampa, slijede se neki lokalni ciljevi. BiH nema tih resursa. Ali, nadam se da ćemo u bliskoj budućnosti biti svjedoci susreta Putina i Trampa, koji će se pozitivno odraziti na rusko-američke odnose. Kada se Moskva i Vašington dogovore, i nama će biti mnogo lakše", rekao je Dodik.

Što se tiče krize u Makedoniji, Dodik kaže da, ako počne sukob u Makedoniji, to će biti veoma opasno za cijeli Balkan i može da se završi raspadom države.

On je ocijenio da je Makedonija u veoma složenoj političkoj situaciji i da je tu riječ, ne samo o unutrašnjem sukobu, nego i o spoljnom faktoru, navodeći da Zapad pokušava da utiče na situaciju i da godinama Albance u Makedoniji podstrekava da koriste metode slične kosovskim.

"Mi se zalažemo za očuvanje mira i nadamo se da će se situacija riješiti konstruktivnim dijalogom unutar zemlje, bez miješanja spoljnih faktora", istakao je predsjednik Srpske.

NEZAVISNE/IZVESTIJA

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter