Izvor:
07.03.2017 u 17:27
0

SARAJEVO ŠALJE NATO U RS: U Republici Srpskoj odlučno protiv!

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić pozvao je danas Upravu Civilne zaštite Republike Srpske da u septembru učestvuje u terenskoj vežbi koju Ministarstvo bezbednosti BiH organizuje u saradnji sa NATO Evroatlantskim centrom za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC).

Mektić je rekao da je od vršioca dužnosti direktora Republičke uprave Civilne zaštite Mileta Međeda došlo obaveštenje da u ovoj ustanovi nisu zainteresovani da se deo vežbe održava na teritoriji Republike Srpske, prenose banjalučki mediji.

– Još jednom pozivam da je jako bitno da se jedan deo ove vežbe održi i na prostoru Republike Srpske – rekao je Mektić novinarima.

On je naglasio da vežba pod nazivom "BiH 2017" nije vojna, nego terenska, u kojoj se civilne strukture uvežbavaju u spasavanju života i materijalnih dobara.

– Smatram da bi bilo dobro da i predstavnici Civilne zaštite Republike Srpske učestvuju u ovoj vežbi. Predvidećemo u scenariju određeni broj aktivnosti i na prostoru Republike Srpske, na području Tuzle i Brčko distrikta, tako da je kompletna struktura civilne zaštite BiH uključena u ovu vežbu – rekao je Mektić.

On je naveo da je Savet ministara BiH kroz budžet za ovu godinu izdvojio oko 700.000 konvertibilnih maraka kao doprinos BiH u pokrivanju troškova ove vežbe.

Mektić je naglasio da je važno pridavati veću pažnju zaštiti od prirodnih katastrofa i pojačavati mere na prevenciji i otklanjanju opasnosti koje mogu dovesti do prirodnih katastrofa.

Šef NATO EADRCC-a Ginter Bretšnajder izrazio je zadovoljstvo što će BiH prvi put biti domaćin 17. vežbe ovog tipa koja se organizuje da bi se testirale strukture civilne zaštite.

Bretšnajder je napomenuo da je BiH već 2014. godine iskusila prirodnu katastrofu tokom poplava, ali i onu koja je uzrokovana ljudskim faktorom.
On je istakao da je osnovni zadatak NATO-a, koji je vojni savez, da osigura bezbednost ljudi, što uključuje i odgovor na prirodne katastrofe.

– Tokom vežbe u septembru ćemo pokazati kako zemlje zajedno rade kada se suoče za zajedničkim izazovom. To neće biti vojna vežba iako će Oružane snage BiH u njoj pružati pomoć civilnim organima kao što su činili i 2014. godine – rekao je Bretšnajder.

Navodi se da će u terenskoj vežbi "BiH 2017" biti oko 850 učesnika iz 26 zemljama i devet medunarodnih tela. Tokom vežbe biće, kako se navodi, proverena spremnost delovanja i saradnje u slučaju obilnih poplava, klizišta, hemijskih akcidenata, rudarske nesreće, minskih incidenata, udesa automobila, izvora zračenja.

Tanjug
Foto: Twitter

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter