Izvor:
09.03.2017 u 03:21
0

ZABRANJEN UVOZ U BIH: EU poslala zaražen krompir!

Za šest pošiljki semenskog krompira, od gotovo 77 tona poreklom iz zemalja Evropske unije, zabranjen je uvoza u BiH, saopštila je Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske.

Tokom pregleda krompira koji je stigao iz Danske, Luksemburga, Holandije i Nemačke, utvrđeno je prisustvo regulisanog štetnog organizma "Fusarium sp.", zbog čega je ova pošiljka obustavljena.

U toku redovnog fitosanitarnog pregleda izvršeno je uzorkovanje semenskog krompira za laboratorijsku analizu kvaliteta i zdravstvene ispravnosti, a koju je izvršila JU Poljoprivredni institut RS-a. U analiziranim uzorcima semenskog krompira utvrđeno je prisustvo organizma 'Fusarium sp.' u procentima od 6 do 14 posto krtola, a dozvoljeni procenat je 1 posto – stoji u saopštenju iz Inspektorata RS-a.

Poljoprivrednici kažu da bi eventualni dolazak zaraženog semena na tržište izazvao bolest, a ona opet nemerljivu štetu.

Najveći deo ranog prinosa krompira koji donosi jedinu pravu zaradu bio bi uništen. Sve bi propalo, gubici bi bili ogromni. Naravno, nakon toga i zemljište bi nam zatrovano – rekao je Stojan Marinković, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Srpske za RTRS.On je istakao da je vrlo teško ne primtiti toliki procenat zaraze, i da sumnja da je pošiljka namerno poslata u tom obliku.

Dodaje se i kako je tokom proletne i jesenje setvene sezone posebna pažnja usmerena na kvalitet i sigurnost poljoprivrednog repromaterijala koji se uvozi, kako bi se sprečio unos štetnih organizama. Nadalje, navodi se kako je ovo još jedna u nizu zabrana, jer je u prethodnim danima inspekcija zabranila uvoz dve slične pošiljke iz Holandije i Francuske, te da je ovo pokazatelj da su i ozbiljni proizvođači semenskog krompira u Evropi imali problema sa proizvodnjom tokom protekle godine.

Kurir
Foto: Zdrava Srbija, Dijeta Plus

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter