Izvor:
09.03.2017 u 19:31
0

POZADINA PREVIRANJA U MAKEDONIJI: Stvarna meta je Srbija, a iza svega se kriju mračni interesi velikih sila?!

Makedonija je zemlja u kojoj odlučnost Vašingtona da ostane dominantna sila na Balkanu počinje da izlazi na površinu, dok strah od "Velike Albanije" raste, smatra Markus Papadopulos, urednik lista "Politics First" koji izlazi dvaput mesečno i bavi se temema rada britanskog parlamenta.

U komentaru za sajt RT, ruski medij pod kontrolom Kremlja, Papadopulos navodi da je SAD imala značajnu ulogu u raspadu SFRJ, kao i da je raspad Jugoslavije bio presedan postavljen za buduće američke intervencije u Avganistanu, Iraku, Libiji i Siriji. Dodaje da su Hrvatska, Bosna i Kosovo bili platforma za koncept humanitarnih intervencija Zapada, za koje navodi da su samo predstavljale povod za očuvanje i unapređenje američke globalne hegemonije. Prema njegovom mišljenju, SAD i danas ima jasno izražene interese na Balkanu.

Kolonizacija Balkana

– Za Vašington, pomaganje da se razbije Jugoslavija nije samo pomoglo da se stvore državice partneri Amerike, već i da u najboljem slučaju drži Rusiju van Balkana ili u najgorem da ograniči njen uticaj na region (tradicionalno Rusija ima bliske veze u regionu bazirane na slavizmu i pravoslavnoj veri). Američko prisustvo na Balkanu omogućiće kreatorima američke politike da prošire svoj uticaj i van regiona, poput vojne baze Bondstil na Kosovu – piše Papadopulos i podseća da je Bondstil jedna od najvećih američkih prekookeanskih baza koja može da primi 7.000 vojnika.

Dalje se u tekstu navodi da su "Kosovo, Hrvatska i Bosna američki saveznici, ali da proces kolonizacije Balkana i dalje nije završen".

– Na putu potpune dominacije SAD u regionu stoje Rusija i Srbija. Kroz svoju istoriju, Srbija je odolevala okupatorima, od Otomanskog carstva, preko austro-ugarskog carstva, do nemačke imperije i Trećeg rajha. Međutim, od pada Slobodana Miloševića 2000. godine, SAD je počela da kolonizuje Srbiju. Danas, u ključnim srpskim inistitucijama postoje NATO vojne kancelarije, od Ministrastva odbrane do Ministarstva spoljih poslova, preko sudstva do civilne službe. To je i najveće poniženje za Srbe, s obzirom na to da predstavnici NATO-a sede u istoj zgradi koju su delimično uništili u bombardovanju 1999. godine – navodi Papadopulos, inače doktor nauka za rusku istoriju i specijalista za bivši Sovjetski savez i Jugoslaviju.

Autor navodi da je Amerika ohrabrivala i priznala jednostano proglašenje nezavisnosti Kosova, kao i da je podsticala i nadgledala, kako on kaže, "nepošten" referendum o nezavisnosti u Crnoj Gori 2006. godine, da bi "oslabila Srbiju i osigurala da se ne odupre diktatu Vašingtona".

– Kao posledica te dve radnje, Beograd je izgubio kontrolu nad Kosovom i Crnom Gorom, što je dovelo do smanjenja Srbije u veličini i autoritetu. Međutim, uprkos sve jačem prodiranju Vašingtona u Srbiju, sve više i više običnih Srba postaju svesni izuzetno štetnih efekata američkog uticaja u njihovoj zemlji zbog čega je antizapadno raspoloženje u Srbiji sada široko rasprostranjeno – smatra Papadopulos.

"Velika Albanija nastaje pod okrljem SAD, Srbija da se pazi"

Papadopulos kaže da Vašington gaji bliske odnose sa Albancima na Balkanu od kada je "Amerika bombradovala Srbiju kao podršku Oslobodilačkoj vojsci Kosova" za koju navodi da je reč o "etiničkoj albanskoj terorističkoj organizaciji sa jakim vezama sa organizovanim kriminalom". Upravo podrškom Albanaca, za koje piše da su jedni od najvatrenijih pristalica SAD na svetu, Papadopulos objašnjava američku nadmoć u regionu.

– Pod američkim pokroviteljstvom, počeli su da se oblikuju temelji stvaranja Velike Albanije. Oblasti koje spadaju pod Veliku Albaniju uključuju Kosovo, delove Makedonije, kao što je Tetovo, Preševsku dolinu u Srbiji, kao i delove Crne Gore – navodi autor, uz napomenu da je Makedonija 26 godina nezavisna, ali i dalje veoma slaba i da su upravo Albanci četvrtina stanovnika te zemlje.

– Dok Vašington igra na albansku kartu u Makedoniji, zemlja bi mogla da nestane ili da se značajno smanji, čime se ograničava bilo kakvo buduće rusko prisustvo tamo. Delovi Makedonije u kojima dominiraju Albanci mogli bi da se ujedine u jednu celinu i ponove ono što je Kosovo uradilo: postanu de fakto nezavisni i jednog dana jednostrano proglase nezavisnost. To bi, takođe, moglo da posluži kao upozorenje Srbiji. Naime, ako Srbi nastave sa svojim sadašnjim antizapadnim osećanjima, onda bi Velika Albanija mogla da se proširi na Srbiju, dok bi Amerikanaci podsticali i naoružavali separatiste u Preševskoj dolini što bi moglo dodatno da smanji veličinu zemlje – smatra autor.

"Tramp neće menjati politiku na Balkanu"

Iako je došlo do promena na čelu SAD, Papadopulos ne veruje da će Vašington napraviti značajan zaokret kada je u pitanju američka politika na Balkanu, posebno ne prema Albancima. Citirajući deo čestitke koju je Tramp uputio Hašimu Tačiju 17. februara, na dan jednostrano proglašene nezavisnosti, autor naglašava da je novi američki predsednik pružio punu podršku Kosovu.

– Gospodin Tramp se neće odreći američkog uticaja na Balkanu, jer će nastavljena američka dominacija u regionu pomoći da predsednik SAD ostvari cilj i osigura američku globalnu nadmoć, kao i ispuni svoje obećanje da će povećati već naduvan budžet za vojsku i da učini američki nuklearni arsenal najvećim na svetu. Makedonija je zemlja u kojoj odlučnost Vašingtona da ostane dominantna sila na Balkanu počinje da izlazi na površinu. Američko-albanski savez je smrtonosan za bezbednost i stabilnost tog istorijski nestabilnog regiona. Ipak, za Amerikance i Albanace to je dobitna kombinacija. Uz pomoć Albanaca, SAD će ostati vodeća sila na Balkanu, a uz pomoć Amerikanaca, albanski cilj ostvarivanja Velike Albanije napraviće još jedan korak napred – piše autor koji, inače, smatra da je Tramp upleten u kriminal na sličan način kao i Hašim Tači.

Blic
Foto: Twitter

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter