Izvor:
10.03.2017 u 02:49
0

ODALI GA ALBANSKI SAVEZNICI: Zaev priznao da će tužiti Srbiju za genocid!

Lider opozicione Socijaldemokratske partije Makedonije (SDSM) Zoran Zaev spreman je da podrži tužbu protiv Srbije zbog navodnog genocida nad Albancima u Makedoniji, iako tvrdi da to nije istina.

To je juče potvrdio portparol najjače albanske partije Demokratske unije za integracije (DUI) Bujar Osmani, koji je otkrio detalje takozvane Tiranske platforme.

On je u intervjuu za makedonske medije rekao da je tužba protiv Srbije jedan od prvih uslova da Albanci podrže Zaeva kao mandatara za novi sastav vlade.

– Postignut je dogovor o ovom pitanju. Zaev je spreman da glasa za tužbu protiv Srbije za genocid nad Albancima u periodu između 1912. i 1956. Albanci su masovno ubijani u tom periodu, u vreme dok je Srbija bila nadležna za bivšu Vardarsku Makedoniju. Verujemo da je to važno pitanje koje treba da bude zatvoreno – rekao je Osmani.

On je dodao da je lider DUI Ali Ahmeti u dvorištu svoje kuće našao grobnicu koja je, kako je rekao, samo "vrh pokolja" koji se desio nad Albancima.

– U oktobru 2016. u dvorištu kuće Ahmetija u tetovskom selu Zajas nađeni su skeleti i ostaci najmanje 10 osoba. Oni su tu sahranjeni 1913. godine – kazao je Osmani.

Osim tužbe protiv Srbije, prema Osmanijevim rečima, Zaev je pristao i na ostale uslove albanske platforme. Među njima je i uvođenje dvojezičnosti na nivou cele države, odnosno izjednačavanja albanskog sa makedonskim.

Takođe, planirano je i u uvođenje dvojezičnih novčanica, promena amblema na uniformama vojske i policije, kao i izmena državne himne i zastave.

– Uporedo sa tim, na policijskim i opštinskim upravama natpisi će biti ispisani na albanskom i makedonskom u svim opštinama u kojima živi najmanje 20 odsto Albanaca – objasnio je Osmani.

Kako je istakao, albanska platforma ne može da padne, iako predsednik Đorđe Ivanov odbija da poveri mandat Zoranu Zaevu.

Podsetimo, Ivanov je odbio da preda mandat za formiranje vlade u Skoplju Zaevu, koji ima podršku većine poslanika, upravo zbog albanske platforme. Makedonci tvrde da je taj dokument nastao u Tirani i da ga je lično pisao albanski premijer Edi Rama. Strahuju da je to uvod u podelu zemlje.

informer.rs
Foto:
Twitter/ZhurnalMK

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter