Izvor:
10.03.2017 u 21:08
0

(VIDEO) Makedonija pred ambisom: ALBANCI IZJEDNAČENI SA MAKEDONCIMA, PORUČIO ZAEV!

Predsednik opozicione SDSM Zoran Zaev predstavio je danas javnosti program nove vlade, koja će, kako je rekao, uskoro biti formirana.

Iako zvanično nije dobio mandat za sastav vlade, Zaev je predstavljajući program rekao da se program nove vlade zasniva na principima programa izborne SDSM i principima parlamentarnih stranaka, koje će biti deo vladajuće koalicije.

Kao strateške ciljeve buduće vlade, Zaev je naveo bolji život građana, ekonomski razvoj i integraciju Makedonije u EU i NATO.

"Makedonija će biti država svih njenih građana. Izgradićemo jedinstveno društvo koje će podstaći dobre odnose između svih zajednica i neće podsticati tenzije. U prvih šest meseci mi ćemo preduzeti mere za povećanje plata ", rekao je Zaev u sedištu stranke na posebnoj konferencii za novinare.

Konferenciju Zaeva prenosili su uživo mnogi portali na makedonskom i albanskom jeziku.

Zaev je sa dve albanske partije, DUI i BESA, obezbedio parlamentarnu većinu od 67 poslanika od ukupno 120, ali predsednik Makedonije Đorđe Ivanov odbija da mu dodeli mandat za sastav nove vlade zbog "albanske platforme", koja između ostalog predviđa da albanski jezik bude ravnopravan sa makedonskim.

On je objasnio da će građani Albanci u Makedoniji biti ravnopravni u držvnim institucijama i da će moći da komuniciraju na maternjem jeziku, te da to ne znači samo za Albance, već i za pripadnih drugih manjina – Srbe, Bošnjake, Rome, Vlase.

U opštinama u kojoj manjine čine 20 odsto od ukupnog broja stanovnika, oni će moći da se institucijama obraćaju na maternjem jeziku.

Zaev je negirao da će, kako je to, kako je rekao, neko želeo da predstavi da će u svim škoalama morati da se uči albanski jezik.

Obećao je i da se po pitanju jezika ustav ni na koji način neće menjati.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter