Izvor:
11.03.2017 u 15:00
0

ORBAN PORUČIO KRITIČARIMA: Ko neće u kontejnere, neka ide u Srbiju!

Premijer Mađarske Viktor Orban kaže da je zakon o izbeglicama koji su kritikuju UN i organizacije za zaštitu ljudskih prava, u skladu s pravnim standardima EU.

– Niko nije uhapšen, tako da ko god ne želi da sačeka odluku o svom slučaju u tranzitnoj zoni, može da ode ka Srbiji. Mi nikoga nigde ne zaključavamo – rekao je Orban u Briselu posle samita EU. Prema novom zakonu, svi tražiocioci azila, uključujući i maloletnike starije od 14 godina, biće zadržani u kampovima napravljenim od kontejnera za transport robe na granici sa Srbijom.

UNHCR je rekao da će zadržavanje izbeglica "ostaviti grozne fizičke i psihološke posledice na žene, decu i muškarce koji su već mnogo propatili".

Orban smatra da zadržavanje tražilaca azila u pograničnim tranzitnim zonama, koje je uporedio sa onim na aerodromima, nije isto što i zatvaranje protiv njihove volje.

Nova pravila, koja uključuju i automatsku deportaciju u Srbiju za svakog migranta koji ne može da dokaže da legalno boravi u Mađarskoj, mogu biti primenjivana u toku vanrednog stanja, koje je na snazi do 7. septembra.

U vezi sa izveštajima humanitarnih organizacija, prema kojima mađarske snage bezbednosti prebijaju i puštaju pse na migrante, Orban je rekao da za tako nešto vlasti u Mađarskoj nemaju dokaze.

– Cilj ovakvih napada medija jeste da demotivišu vojsku i policiju – rekao je Orban.

Beta
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter