Izvor:
14.03.2017 u 23:01
0

NEMOĆNI HAŠIM TAČI KUKA I PLAČE: NATO, pomagaj!

Kosovski predsednik Hašim Tači je poručio generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu da je veoma ozbiljno shvatio upozorenje Aijanse o mogućim posledicama saradnje u slučaju promene zakona o Kosovskim bezbednosnim snagama, koji bi trebalo da omogući formiranje oružanih snaga Kosova.

Kako su preneli prištinški mediji, Tači je u pismu Stoltenbergu izrazio posebno žaljenje što je generalni sekretar NATO obelodanio pomenute posledice odmah nakon što je, kako kaže, pokrenuta pravna inicijativa.

– Sa najvišim poštovanjem za NATO i države članice, moram reći da je Kosovo odlučno da sprovede ovaj proces kroz pravne i političke argumente, ukratko objašnjene u ovom pismu", naveo je Tači i pozvao članice NATO da "podrže ovaj proces i ojačaju saradnju sa Kosovskim bezbednosnim snagama – zato što smo, kako kaže, te snage zajedno izgradili.

U pismu Stoltenbergu i državama članicama, uoči samita NATO, Tači ističe da su dve opcije za postizanje cilja u transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga, ali da je jedna od njih, kroz promenu ustava, praktično nemoguća zbog Srba u kosovskom parlamentu, koji će, kako kaže, po nagovoru Srbije, glasati protiv.

– Zakonodavstvo predviđa dopunu ustava, kako bi došlo do promene naziva KBS u KV(S) Kosovska armija i da se usvoji novi zakon o vojsci Kosova – kaže Tači i ističe da bi to, po njemu bila najbolja opcija.

Međutim, dodao je, zbog trenutnih političkih uslova, praktično je nemoguće postignuti ovaj poduhvat zbog ustavnog amandmana kojim se zahteva glas dve trećine poslanika kosovske Skupštine.

– Uz dve trećine glasova svih poslanika, potrebno je i dve trećine glasova svih poslanika koji predstavljaju druge zajednice koje žive na Kosovu, uključujući i kosovske Srbe. Nažalost oni su lojalni samo Srbiji i dali su do znanja da će glasati protiv zakona koji je potreban da se stvori vojska Kosova. U isto vreme, Srbija Kosovo smatra delom svoje teritorije i neće savetovati poslanike da glasaju za proces transformacije. Na kraju, ova opcija je praktično nemoguća, zbog veta Srbije – naveo je kosovski predsednik.

Druga opcija, prema Tačiju, uključuje dopunu aktuelnog zakona o Kosovskim bezbednosnim snagama.

– Ova opcija ne bi zahtevala ustavne promene i sve što bi trebalo da bude urađeno je usvajanje nacrta zakona o Kosovskim bezbednosnim snagama, bez promena ustava. Kao rezultat ovaj pristup ne zahteva dve trećine glasova svih poslanika i takođe ne zahteva dve trećine poslanika koji predstavljaju druge zajednice prisutne na Kosovu, uključujući i kosovske Srbe.

Zakon bi, naveo je, mogao biti izlgasan uz većinski glas svih poslanika/

Tači dalje piše da se mnoge stvari menjaju u svetu i da novi akteri žele da prošire svoj uticaj na region.

Dodaje da Kosovo želi da "čuva region i promoviše dobre komšijske odnose u cilju pojačanja stabilnosti i međusobnog poverenja u regionu".

– Stoga, ostajemo posvećeni procesu normalizacije odnosa izmđu Kosova i Srbije. Srbija, međutim, uz jaku podršku Rusije, ne deli isti cilj ulaska u NATO. Naprotiv, Srbija nastavlja da tvrdi da je Kosovo njena teritorija i dobija naoružanje od Rusije, uključujući i avione tipa Mig-29. Kosovska državna bezbednost blisko je povezana sa regionalnom i evroatlanskom bezbednošću. U skaldu s tim, srećan sam što niko od naših strateških partnera, uključujući i NATO ne dovodi u pitanje naš suverenitet – naveo je Tači.

Ukazao je i da razlika nije u krajnjem cilju, formiranju kosovske vojske, već u pristupu koji će dovesti do toga.

– Sa ovim na umu, već sam javno izjavio da smo voljni da pokrenemo prvu opciju ako uslovi za to stvore u skorije vreme. Nažalost, činjenice i i pozicija kosovskih poslanika ostaje nepromenjena dok nastavljaju da se protive transformaciji u vojsku – naveo je Tači istakavši da se stav Srbije odlažava kroz stav njenih poslanika na Kosovu.

Dodao je da pravna inicijativa za transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga mora da se nastavi u skladu sa postojećim zakonima i propisima, kao i to da bude transparentna.

tanjug.rs
Foto:
NATO.INT

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter