Izvor:
16.03.2017 u 18:49
0

Samit u Sarejevu: VUČIĆ – NA SASTANCIMA SVE SUPER, A POSLE OPET SUKOBI

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Sarajevu da je lepo što će predsednici vlada sa samita izaći sa još jednom deklaracijom, ali je upozorio da će, čim se sastanak završi, opet biti svađa i sukoba.

Na sastanku premijera Zapadnog Balkana, Vučić je zamolio domaćine da ne nazivaju sve prisutne državama, jer ni on to ne radi.

– U pitanju je sentiment Srbije, i ovo ne govorim zbog kampanje – rekao je Vučić povodom predstavljanja Ise Mustafe kao predstavnika države Kosovo, iako nigde nisu istaknuti simboli ni zastava Kosova.

Vučić je rekao da su njihovi odnosi su dobri na skupovima "jer tad pričamo o ekonomiji".

– Kad se oni završe onda pričamo samo o politici, ili ne pričamo uopšte – kazao je Vučić i navodeći, da su pre tri godine u Berlinu razgovarali o izgradnji autoputa Niš-Priština-Drač, a da se danas svi nadamo Evropskoj uniji, a da se rokovi stalno pomeraju.

– Da li mi danas svi verujemo u EU perspektivu? Svi se nadamo, ali ne znam znamo li ishod. Stalno se rokovi pomeraju. U Srbiji više datume niko ne pominje. Čini mi se da je tako i na mnogim drugim mestima na Zapadnom Balkanu. Voleo bih da je evropska perspektiva nesto jasnija – naglasio je premijer Srbije.

Vučić je rekao da Srbija želi da vidi region kao jedinstven prostor, iako mnogi to ne žele i poručio da "Srbija neće biti džak za udaranje, jer mi to nikome ne radimo".

– Svaku reč merimo sto puta pre nego što bilo šta kažemo o nekoj od zemalja regiona – istakao je Vučić.

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han poručio je danas u Sarajevu da su zemlje članice EU, uprkos izborima koji su u toku ili slede u više država, u potpunosti privržene procesu širenja na zapadni Balkan, ali je upozorio da zemlje regiona ne smeju dozvoliti da prepreke ugroze ostvareni napredak.

U govoru na početku Samita premijera zapadnog Balkana u Sarajevu, Han je kao najvažnije pitanje naveo ekonomiju, jer , kako je objasnio, ona će najpre donositi napredak u procesu evropskih integracija.

S tim u vezi je pomenuo dalje napredovanje u oblasti povezivanja infrastruktura i ekonomija.

Neophodno je, dodao je, povećati stepen ekonomske integracije regiona, jer, kako je pojasnio, ekonomski učinak zemalja regiona je veoma važan, kako bi postale punopravne članice Unije, i to ne samo u pravnom, već i smislu ekonomske snage i moći.

– Ekonomija je najhitnije pitanje koje će donositi napredak u procesu evropskih integracija – poručio je Han.

Predložio je zajedničko tržište na zapadnom Balkanu kao osnova za pristupanje EU, sa ambicijom da se uklone sve prepreke i stvori jedinstveni ekonomski prostor i tržište, sa dugoročnim ciljem integrisanja u unutaršnej tržište EU.

Takođe, Han se izjasnio za ukidanje prepreka u protoku kapitala i robe.

– Evropska perspektiva počela je pokazivati konkretne rezultate. Treba koristiti neformalne prilike za razgovor o transportnoj zajednici i njenoj primeni – kazao je on izrazivši nadu da će na današnjem sastanku biti usvojeni zajednički zaključči.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter