parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

IGRANKA BEZ PRESTANKA: Hrvatska tuži bošnjačke generale zbog ratnih zločina!

Državno tužalštvo Hrvatske spremilo je optužnice protiv 20-tak oficira Armije RBiH zbog počinjenih ratnih zločina nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini, među kojima su Sefer Halilović, Atif Dudaković, Enes Kovačević i Enver Hadihasanović.

Prema saznanjima portala Dnevni.ba, reč je o zločinima nad Hrvatima koji nisu bili obuhvaćeni procesima u Hagu.

Hrvatske žrtve, naime, Halilovića optužuju da je odgovoran za zločine nad Hrvatima u selu Grabovica između Mostara i Jablanice, Dudakovića da je odgovoran za smrt generala Vlade Šantića u Bihaću, a Kovačevića za zločine u Jablanici.

Inače, Halilović je penzionisani general tzv. Armije BiH, koji je prošle godine podigao region na noge ratnom pretnjom da će Republika Srpska nestati ako provede referendum o Danu Republike, koga je nazvao "raspakivanjem Dejtonskog sporazuma".

Zbog ratne uloge, Sefer Halilović je u sukobu i sa Srbima i sa Hrvatima u BiH, a zanimljiv je i njegov odnos prema političkom lideru Bošnjaka u BiH, predsedniku SDA Bakiru Izetbegoviću.

Njega je Halilović nakon rata smatrao jednim od krivaca za atentat na njega i njegovu porodicu 7. jula 1993. Halilović je tada preživeo, ali je ubijena njegova supruga i njen brat.

Takođe, Halilovićev sin Semir u knjizi i filmu koji govore o atentatu na njegovu porodicu, za taj čin optužuje paravojnu formaciju "Ševe", koja je bila podređena Aliji Izetbegoviću, čiji je šef kabineta u ratu bio sadašnji bošnjački lider u BiH - Bakir. Navodno je cilj bio ukloniti "neposlušnog" generala, a za sve optužiti Vojsku Republike Srpske.

Bošnjački ratni komandant Sefer Halilović rođen je 1952. u Srbiji, u Taševu kod Prijepolja. U jugoslovenskoj vojsci dobio je nekoliko priznanja, između ostalog i Orden bratstva i jedinstva trećeg reda.

Lično je vodio vojne napade muslimanskih snaga 1993. u Uskoplju, Trusini i Jablanici, gde je počinjen pokolj nad Hrvatima. Haški tribunal ga je optužio da je kriv po komandnoj odgovornosti za ubistvo 63 hrvatska civila i vojnika, ali je ipak oslobođen svih optužbi.

Atif Dudaković je takođe general nekadašnje Armije BiH, a poslednji put se eksponirao u javnosti kada je sredinom januara ove godine zatražio da svaki mladi Bošnjak kupi uniformu i vojnu opremu.

Kao ratni komandant Petog korpusa bivše Armije BiH, Dudaković je tada u Luksemburgu na skupu posvećenom "genocidu u Srebrenici" pozvao mlade Bošnjake da se naoružaju!

- Svaki Bošnjak sa 17 godina mora sebi kupiti "alfa uniformu", čizme, vreću za spavanje, ranac i kraj priče. Kao što imamo fizičku i kulturu rada i ishrane, moramo razvijati i kulturu pamćenja i odbrane - naveo je Dudaković, te postavio pitanje hoće li postojati kritična masa patriota da odbrani Bosnu.

Iako protiv njega postoji krivična prijava, Dudaković nikada nije procesuiran.

Bio je na čelu Armije koja je 1995. zajedno sa Antom Gotovinom proterala 120.000 Srba iz zapadnokrajiških opština. Ubijeno je tada 1.600 civila i vojnika, a za 200 ljudi se još traga.

tanjug.rs
Foto: arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Sreda
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:15 Parovi jutarnja kafica
11:40 TOP - SHOP
11:55 Vesti
12:05 Parovi Jutarnja Kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi Jutarnja kafica
14:00 Parovi - Live
15:30 Posle rucka
17:30 Telemaster
18:10 Kviz: Naslovna strana
18:35 Upoznajte Parove
22:00 Parovi - Live
00:00 Parovi - Žurka