Han poručio sa sastanka u Sarajevu: TRŽIŠTE REGIONA OTVARA 80.000 NOVIH RADNIH MESTA!


 

Evropski komesar za proširneje i susedsku politiku Johanes Han istakao je danas, po završetku sastanka premijera zapadnog Balkana u Sarajevu, da bi stvaranje jedinstvenog tržišta za zemlje zapadnog Balkana donelo 80.000 radnih mesta regionu.

On je, na konferenciji za štampu po završetku sastanka, izrazio zadovoljstvo što su se po prvi put premjeri zapadnog Balkana sastali u regionu, što je signal napretka.

I nije tačno što pojedini misle da zapadni Balkan nije napredovao, kazao je Han.

"Ima napretka na zapadnom Balkanu, posebno u pravcu evropskih integracija", naglasio je Han.

On je kazao da je fokus sastanka bio na ekonomskom razvoju regiona, i da je dobra ideja da se radi na zajedničkom tržištu i uklanjanju prepreka, kako bi se omogućio neometani protok roba i usluga.

"Napravili smo konzervativnu procenu o efektima, prema kojima bi uspostavljanje jedinstevnog tržišta donelo više od 80.000 novih radnih mesta. To je kratkoročni i srednjeročni potencijal ove inicijative", objasnio je Han.

Ponovio je da je EU privržena evropskoj perspektivi svih zemalja zapadnog Balkana i kazao da je Savet EU prošle nedelje jednoglasno potvrdio tu privrženost, ali da još ima puno posla da se postigne cilj.

Prema njegovim rečima napredka u pristupnom procesu donosi dodatnu vrednost koju građani osećaju u s"vojim nočanicima.

Premijeri zemalja zapadnog Balkana definisali su danas, na sastanku u Sarajevu, zajedničke inicijative za Samit u okviru Berlinskog procesa koji će biti održa u julu u Trstu i poručili da bi želeli veće prisustvo EU u regionu, jer evropska perspektiva doprinosi saradnji.

Predsedavajući Veća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je, na konferenciji za štampu, da se na sastanku najčešće govorilo o evropskim integracijamae, ekonomskoj saradnji i infraastruktrnom povezivanju na zapadnom Balkanu, kao i o želji da se dalje sarađuje u oblasti obrazovanja, posebno na povezivanju mladih kako bi se rabile predrasuda koje postoje i pravljenja iskoraka ka budućnosti.

Takođe je dodao da su svi učestnici istakli važnost očuvanja stabilnosti i mira u regionu.

Preneo je da je razgovarano i o modelu kreiranja jedinstvenog tržišta na zapadnom Balkanu, uklanjanja nevidljivih i drugih carinskih barijera, kao i umrežavanja carina u cilju veće optimizacije ekonomske saradnje i trgvine, te stvaranja tržišta od preko 22 miliona stanovnika, koje bi bilo ne samo interesantno za region, već i stranim investitorima.

Istovremeno je Zvizdić ukazao da nije bilo samo reči o pozitvnim inicijativama, već i o problemima.

"Nismo hteli sakriti probleme već smo razgovarali o svim temama kako vi dobili na ubrzanju. Svi smo potpuno orijentisani na kreiranju ambijenta kvalitetnije saradnje, međusobnog razumevanja i uvažavanja, ali pre svega za očuvanja stabilnosti i mira", poručio je on.

Ukazao je da su incijative sa sastanka pretočene u zajedničku inicijativu koja je usvojena.

Naglasio je da zemlje zapadnog Balkana žele da evropska perspektiva ostane potpuno prisutna, kao i češće prisustvo EU i njenih predstavnika u regionu, odnosno i veći broj investicija.

"Ovaj put smo sami kazali koji projekti treba da se realizuju, koji su potrebni svakoj zemlji pojedinacnco i celom regionu. Ovo je dobar primer saradnje zemalja regiona, dobra poruka regionu i EU, da možemo da razgovaramo i dogovoramo se o zajednickim interesima", zaljučio je on. 


Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14:30 Serija: Suze moje sestre
15:20 Posle ručka
16:00 Vesti
16:10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18.10 Glamur
18:10 Kviz: Naslovna strana
19:00 Upoznajte Parove
19:55 Bingo
20:30 Upoznajte Parove
21:00 Ćirilica 
23:25 Parovi - Izbor pomoćnika
02:30 Parovi - Live