parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

Nišani: Makedonija da ne pretvara političku u etničku krizu! (foto)

 

Albanski predsednik Bujar Nišani sastao se danas u Bakuu sa kolegom iz Makedonije Ðorđem Ivanovim kojeg je upozorio da Makedonija, gde Albanci čine oko četvrtinu stanovništva, ne treba da pokušava da pretvori političku krizu u etničku.

Nišani je tokom sastanka sa Ivanovin na marginama međunarodnog foruma u prestonici Azerbejdžana izrazio zabrinutist zbog političke situacije i međuetničkih odnosa u Makedoniji, navodi se u saopštenju kancelarije albanskog predsednika. 

On je ocenio da bi "pokušaji da se preokrene politička kriza u etničku krizu mogli da imaju ozbiljne posledice po sve", dodaje se u saopštenju. 

AFP podseća da se problem pojavio 2001. godine nakon postizanja mirovnog sporazuma, kojim je okončana sedmomesečna pobuna Albanaca u Makedoniji, tokom kojih je više od 100 osoba poginulo. 

Sporazumom su predviđena veća prava za pripadnike manjina u Makedoniji. 

Nakon vanrednih parlamentarnih izbora u Makedoniji, koji su održani u decembru prošle godine, pitanje prava etničkih manjina ponovo izbilo na videlo.  Naime, ranije ovog meseca, Ivanov je odbio da poveri mandat lideru Socijaldemokratskog saveza (SDSM) Zoranu Zaevu da formira koalicionu vladu sa albanskim strankama. 

Ivanov tvrdi da bi zahtevi Albanaca ugrozili suverenitet i teritorijalni integritet zemlje.

Potez makedonskog predsednika osudili su članovi opozicije kao i SAD i Evropska unija.  S druge strane, više hiljada Makedonaca podržava predsednika i u prethodne dve nedelje izlazili su na ulice uzvikujući patriotske slogana i pozivajući na jedinstvo zemlje. 

Građanska inicijativa Za zajedničku Makedoniju nastavila je danas proteste u Skoplju, okupivši se po 17. put, a njene pristalice su ponovile zahteve za očuvanjem unitarnog statusa Makedonije i odbacivanjem takozvane "Tiranske platforme".

Tanjug
Foto:

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Sreda
04:30 Dobro jutro Srbijo
11:00 Parovi Jutarnja Kafica
11:40 TOP - SHOP
11:55 Vesti
12:05 Parovi Jutarnja Kafica
12:55 Vesti
13:10 Parovi Jutarnja Kafica
14:00 Beni Afet serija
14:55 Parovi - Live
16:15 Posle rucka
17:30 Telemaster
18:05 Kviz: Naslovna strana
18:35 UPOZNAJTE PAROVE
21:00 ĆIRILICA - ŽIRI ZVEZDA GRANDA 
02:30 Parovi - Live