Izvor:
29.03.2017 u 08:14
0

AMERIČKI SENAT IZGLASAO: Crna Gora ulazi u NATO? (foto)

Američki Senat je danas velikom većinom glasao da se odobri ulazak Crne Gore u NATO.

Rezolucija o članstvu Crne Gore usvojena je ogromnom većinom glasova senatora iz obe stranke – 97 se izjasnilo "za", dok su samo dvojica senatora, Rend Pol i Majk Li, bili protiv.

– Senat je gotovo jednoglasno poslao jasnu poruku da stoji čvrsto uz Crnu Goru, a protiv zastrašivanja od strane Kremlja – saopštila je za Glas Amerike demokratska senatorka Džin Šahin.

– Crnogorsko članstvo u NATO-u će ojačati Alijansu i istovremeno osnažiti demokratiju i nezavisnost Crne Gore. Sjedinjene Države su se uvek snažno zalagale za slobodu i demokratiju u Evropi i Senat je danas učvrstio pravo Crne Gore na samoopredeljenje – naglasila je senatorka iz Nju Hempšira.

Za okončanje procedure ratifikacije Protokola u Sjedinjenim Državama potreban je potpis predsednika Donalda Trampa, čija je administracija prethodnih dana ocenila da je članstvo Crne Gore u NATO-u od velikog interesa za SAD.

Senator Lindzi Grejem, republikanac iz Južne Karoline, nakon ratifikacije Protokola kratko je za Glas Amerike prokomentarisao ishod glasanja u Senatu: "Veliki dan za Crnu Goru i NATO, loš za Rusiju".

Senator Ben Kardin, jedan od najvećih zagovornika ratifikacije, kazao je kako će "Članstvo Crne Gore ojačati NATO, američku nacionalnu bezbednost i poslati snažnu poruku Rusiji koja pokušava da okupira susede i menja međunarodni poredak".

Demokratski Senator Kristofer Marfi kazao je da je ubeđen da će NATO biti snažniji ukoliko mu se pridruži Crna Gora.

– Iako je mala zemlja pozicija Crne Gore vrlo je značajna. Crna Gora je napravila veliki napredak u bezbednosnom sektoru i oblasti vladavine prava. Ministarstvo odbrane je modernizovalo Vojsku. Ostalo je još posla koji će biti urađen kada se Crna Gora priključi Alijansi – dodao je Marfi, prenela je RTCG.

Članstvo Crne Gore u NATO moraju da odobre svih 28 članica Alijanse. Nakon što predsednik SAD Tramp stavi potpis na ratifikovani protokol o širenju saveza, ostaje da proceduru verifikacije okončaju još institucije u Španiji i Holandiji. Ostalih 25 članica je već kompletiralo proces.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter